53-годишният Петко Петков е обвинен в умишлено убийство на полицай. На 14 март той застреля служителя на СОБТ Емил Шарков и рани трима негови колеги при опита им да изземат боен арсенал от дома му.

При престрелката Петков бе ранен и опериран в МБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново. Той е настанен в реанимацията и заради състоянието му искането на прокуратурата за налагане на постоянна мярка "задържане под стража" бе гледано в рамките на около половин час в болничната стая.

Пред журналисти, след заседанието, говорителят на прокуратурата Катя Лещакова заяви, че състоянието на Петков е стабилно и той е дал показания, предаде БТА.
Лещакова отказа да коментира дали мъжът се е признал за виновен.

Петко Петков има възможност да обжалва мярката в законовия 3-дневен срок пред Апелативния съд във Велико Търново.

В зависимост от здравословното състояние на обвиняемия ще бъде решено допълнително къде ще бъде заседанието, отбеляза Лещакова. Тя уточни, че към момента здравословното състояние на Петко Петков не позволява той да бъде транспортиран в затворническа болница.

Охраната му ще се осъществява в МБАЛ "Д-р Стефан Черкезов".

По-рано бившият вътрешен министър Цветан Цветанов заяви, че ГЕРБ се съмнява, че ранените при акцията в Лясковец барети са само трима. По думите му в общественото пространство са се появили твърдения за 5-7 ранени служители на СОБТ.
От ГЕРБ поискаха оставката на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и обявиха акцията за провал.