Това заяви пред журналисти в Министерски съвет министърът на финансите Владислав Горанов. Той изтъкна, че Стаменов е и ще продължава да бъде добросъвестен и честен държавен служител.

Горанов заяви това, след като опитът за посегателство срещу началника на отдел “Фискален контрол“ в Националната агенция за приходите Иво Стаменов е бил обсъден на среща на премиера Бойко Борисов с ръководството на НАП и с директорите на нейните териториални дирекции, Агенция "Митници", главния прокурор Сотир Цацаров, министъра на вътрешните работи Валентин Радев.

Ясно е едно – посегателството и опитът за убийство не е свързан с личния живот на данъчния служител, няма лични мотиви. Това е свързано с изпълнението на служебните му задължения и е свързано с това, че те са били изпълнявани съвестно, заяви Сотир Цацаров.

Това посегателство не е само посегателство лично спрямо него, очевидно е, че със своите служебни задължения той го е предизвикал. Това обаче е сигнал зловещ към всички негови колеги и към всички, които работят за държавата, подчерта главният прокурор.

43-годишният Иво Стаменов бе прострелян в центъра на София - на улица "Дунав" в близост до кръстовището с ул. "Московска", докато шофираше личния си автомобил - джип БМВ Х3. Сигналът за стрелбата бе подаден около 8.40 ч. на 18 декември. Данъчният шеф е бил причакан и прострелян от упор на метри от входа на детска градина.

Стаменов бе приет във Военномедицинска академия в критично състояние и бе опериран два пъти, като му бяха прелети десетки сакове с кръв и плазма. Той има поражения в десния бял дроб и големите кръвоносни съдове в областта. 

Владислав Горанов отбеляза, че всеки ден идват успокояващи новини от ВМА за състоянието на простреляния висш данъчен служител. Той информира, че са получени уверения от Агенция "Митници" и НАП, че добрите резултати от тази година ще продължат и през следващата, както и, че начинът, по който се работи досега, ще продължи независимо от наглото, по думите на министъра, посегателство срещу държавен орган.

Изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова изрази благодарност за това, че целият държавен ресурс е ангажиран със случая. Вярвам, че скоро ще разберем и извършителя, и подбудите за това безскрупулно посегателство, заяви Димитрова, цитирана от БТА. Тя допълни, че случилото се е шок за нея и за колегите й.

Не можем да приемем такова брутално престъпление, което е извършено срещу наш колега. Това не е просто посегателство срещу наш колега, това не е посегателство срещу НАП като институция, това е посегателство срещу държавността, заяви изпълнителният директор на НАП и декларира решимостта на приходната агенция да продължи работата, усещайки закрилата на цялата държава.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев отправи три сигнала. Първият беше към Иво Стаменов и семейството му - да знаят, че той е в добри ръце. Вторият сигнал днес беше даден лично от премиера и колегите ми към всички, които работят в НАП и Митниците и той е, че държавата е зад тях и да продължават да работят, както и досега. Третият е към извършителите на престъплението за решимостта на МВР да бъде разкрит не само извършителят, а и поръчителят на посегателството върху живота на Иво Стаменов.