Полицията информира, че в североизточния испански град е извършена терористична атака, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Вижте снимки >>>

След нападението шофьорът е избягал пеша, съобщиха испански медии. Районът е отцепен. На място са пристигнали линейки.

ТАСС съобщи за стрелба на близкия площад "Бокерия".

Най-малко 13 души са убити при нападението с микробусa, предаде Ройтерс. В Туитър каталунската полиция потвърди смъртта на един човек. Тя съобщи и за 32 пострадали, 10 от които със сериозни наранявания.

Издирват се най-малко двама души. Открит е втори микробус, който вероятно принадлежи на извършителите на терористичния акт, предаде ТАСС, като се позова на телевизия "24 орас".

Вестник "Периодико" съобщи за между 20 и 25 ранени при врязването на микробуса сред пешеходци. Има най-малко двама убити, каза представител на регионалните власти в Каталуния, цитиран от Франс прес.

Според "Периодико" шофьорът на микробуса се е укрил в турски ресторант и е възможно да е взел заложници. Ройтерс съобщава, че в ресторанта са се барикадирали двама въоръжени мъже, но засега не е ясно дали те са били в микробуса.

Според "Периодико" от заведението са се чули изстрели. Полицията е отцепила улицата и е наредила магазините и близките станции на метрото и влака да бъдат затворени, предаде Асошиейтед прес.

Хората са призовани да стоят настрана от района, за да не пречат на спасителните служби. Хеликоптер прелита над квартала.

Каталунският премиер Карлес Пучдемон е прекъснал ваканцията си и се връща в Барселона.

Испанският премиер Мариано Рахой заяви, че е във връзка с местните власти и че най-важното сега е да се окаже помощ на пострадалите, предаде Ройтерс.

МВнР съобщи, че българското посолство в Мадрид е в постоянен контакт с местните власти и следи ситуацията.

Всички български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки и познати, могат да го направят на дежурните телефони на посолството в Испания: 00 34 913 455 761; 00 34 913 456 651.

За медийни запитвания по въпроса: Георги Сусанин, дирекция „Пресцентър“, моб. 0886 06 04 86.