Това заявява шефът на Комисията по установяване на имущество, придобито от престъпна дейност проф. Стоян Кушлев в интервю за вестник "Труд", след като вчера парламентарната комисия за борба с корупцията взе решение да сезира Върховния административен съд заради конфликт на интереси.

След проверка депутатите установиха, че при назначаването си той е участвал в управата на сдружението "Царски ловен клуб" и Национална развъдна асоциация по овцевъдство, каквото право няма.
Освен това народните представители сезираха Сметната палата да провери сигнал, че Кушлев е получавал 9000 лева месечно, а други членове на неговота комисия по 3000-5000 лв.
По тази причина народните представители препоръчаха на премиера Бойко Борисов да отстрани отпоста професора.

"Има атака срещу мен. Аз имам съмнения, че съм засегнал интереси. Клиенти на нашата комисия са близки на членове на тая комисия, която иска да ме уволни", заявява в своя защита Кушлев.

Попитан за работата му като член на управата на асоциацията по овцевъдството той отговаря, че е допринесъл за внасянето на нова порода у нас – хиоската овца.
"Хиоската овца е национално достояние на Гърция и по принцип те не дават да се изнася. Но успяхме да се договорим да се даде едно стадо на един българин с двойно гражданство, женен за гъркиня, и оттам да се развива породата и в България. Асоциацията беше създадена, за да се покаже, че интересите към породата са в национален мащаб. Стадото бе под наблюдение от Института по животновъдство в Стара Загора", обяснява професорът, който твърди, че не е получил нито стотинка от тази работа.

За Царския ловен клуб той също е категоричен, че и от там нищо не е спечелил.
"В него съм имал само задължения. Чрез него искахме да възстановим ловните традиции от Освобождението на България. Защото имаше идеологизация на организацията преди 10 ноември, а след това я забраниха като тоталитарна. Успяхме, аз се гордея с това", казва Кушлев.

В отговор на критиките от парламентарната комисия, че вече три пъти не се явява да бъде изслушан, а се появява информация, че се е срещал с американския посланик, той обяснява, че не е имал възможност да се яви, защото е в отпуск по болест.
Отговорил писмено на въпроси, зададени от депутатите по анонимен сигнал срещу него, че е назначил свои и на съпругата си роднини. Кушлев отрича да има роднински връзки с тези визираните лица.

Накрая той подчертава, че парламентарната комисията не може да му отнеме званието професор, защото то му е дадено от Академичния съвет на Бургаския свободен университет през 1991 г. Вчера един от депутатите заяви, че има съмнения около неговата професура.

"Нека да дойде и да каже кой от нашата комисия е близък с такива лица. Ако не го докаже, значи г-н Кушлев е лъжец", коментира тази сутрин пред БНР членът на комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси Димо Гяуров (Синята коалиция).

"Кушлев си посипа главата с пепел, когато се оказа, че заплатата му 7000 лева, а сега се оказва, че е 9000 лева", добави депутатът.
Той изтъкна, че ефективността на комисията "Кушлев" е много малка - тя е похарчила за издръжката си около 30 млн. лева, а малко над 1 милион са успели да реализират засега от конфискуването на престъпно придобито имущество.
Гяуров каза, че премиерът не е наясно с нещата, по повод факта, че Борисов назначи професора за втори мандат. По думите на депутата техните данни не могат да бъдат предадени на прокуратурата, но те имат голяма морална стойност и не може човек като Стоян Кушлев да е начело на тази комисия.