Това съобщиха от пресцентъра на общината, цитирани от БТА.

Шествието е трябвало да премине от НДК, по бул. "Витоша", ул. "Алабин", ул. "Граф Игнатиев", бул. "Васил Левски" и по бул. "Дондуков" да завърши на ул. "Тракия", както са заявили организаторите.

Във връзка с шествието столичният кмет Йорданка Фандъкова е поискала и е получила становище от главния прокурор, главната дирекция "Национална полиция" и СДВР, припомнят от общината. В становището се посочва, че преминаването на такова шествие застрашава обществения ред в столицата.

Със своя заповед кметът на София възлага на директора на СДВР да предприеме всички действия за гарантиране на сигурността на гражданите, посочиха от пресцентъра на Столичната община.

Луковмарш е възпоменателно траурно факелно шествие в памет на генерал Христо Луков, което от 2003 г. ежегодно се провежда през февруари в София. Като лидер на силно повлияния от фашизма и националсоциализма Съюз на българските национални легиони (СБНЛ), и поддържал близки връзки с нацисткия режим на Третия райх, Луков е спорна личност в българската история. Поради това различни неправителствени организации и общности сочат Луковмарш като неонацистка проява.

От Организацията на евреите в България "Шалом" в специална декларация се обявиха против Луков марш, тъй като той омаловажавал усилията на управата на София за популяризиране на толерантността, уважението и търпимостта към различията.

Според "Шалом" Христо Луков бил сред ключовите фигури, допринесли за присъединяването на България към нацистка Германия през Втората световна война. Според "Шалом" припомнянето на политическата роля на генерал Луков поругавало паметта на милионите жертви на Холокоста.

ДПС се обяви срещу провеждането на Луковмарш