Децата в Пловдив са на възраст от 1 до 16 години и са от цялата област, което изключва епидемичен взрив, но се наблюдава известен ръст на заболяването. Най-много деца са заразени в общините Пловдив, Кричим и Раковски. Половината от заразените в Пловдив са от квартал “Столипиново”.

По думите на началника на Инфекциозна клиника проф. Мариана Стойчева в момента пациентите са в добро състояние и се възстановяват.

От началото на май заболелите са 45.

Заболелите в Стара Загора са деца между 4 и 15-годишна възраст, заразена е и възрастна жена на 76 години. Районната здравна инспекция е предприела всички противоепидемични мерки за ограничаване на случаите на болестта, казаха оттам, цитирани от БНР.
Досега от инфекциозното отделение са изписани четири деца в добро общо състояние.

Според инфекционистите вирусният менингит има цикличност през 3-4 години и е следствие на усложнения от летния грип, причинен най-често от ентеровируси.
Той протича с температура, хрема и стомашни разстройства и се предава по въздушно-капков път.
Вирусният менингит започва с температура до 40 градуса и силно главоболие в челната област и тила. Заразените задължително се лекуват в болница.

Пневмококовият менингит е с най-тежка прогноза – 1/3 от преживелите го деца остават с трайни неврологични усложнения.

Всяка минута едно дете в света умира от менингит или пневмония, показват данните на Световната здравна организация.
Годишно 1 милион деца стават жертви на заболяванията.
В България по данни за смъртността от това заболяване са, че достига до 43%.

На 5 декември миналата година 11-годишно момче от Антоново почина в болницата в Търговище от пневмококов менингит. Детето е постъпило за лечение в Инфекциозното отделение на МБАЛ - Търговище на 22 ноември. Няколко дни по-късно е преместено в реанимацията в критично състояние.
Момчето е преглеждано и лекувано в болницата в Омуртаг, тъй като заболяването започнало със симптоми, наподобяващи грип.

Година по-рано в Търговище почина 14-годишно момиче, болно от вирусен менингит.