Част от хората, излежаващи присъди в Централния софийски затвор, твърдят, че с връщането на ръководна позиция на директора Петър Кръстев са се възобновили порочни практики, а насилието над затворници е нараснало. Затворниците обявиха гладна стачка в знак на протест.

"Гладната стачка е прекратена, доколкото знам. Тя е породена като продължение на протеста срещу началника на затвора Петър Кръстев. Този човек е остатък от комунизма, привърженик е на репресивния механизъм", заяви пред Bulgaria ON AIR секретарят на Българското затворническо сдружение за рехабилитация Валентин Иванов.

Позицията му бе потвърдена и от Десислава Боянова, която има близък човек зад решетките. Тя подчерта, че наистина има репресивно отношение към затворниците.

"Петър Кръстев беше възстановен на поста през април 2017 г., след като беше отстранен в началото на 2015 г. , тъй като двама затворници успяха да избягат. Това беше официалната версия. Бяха натрупани прекалено много данни за неправомерни действия - побои и изтезания на затворници", сподели пред телевизията Десислава Боянова.

Тя бе категорична, че се наблюдава засилено насилие към затворници и нарушаване на техните човешки права.
Боянова попита защо са прекратени удължените свиждания на затворниците с техните близки. По думите ѝ са прекратени и наградите във вид на отпуски на затворници с добро поведение. Когато кандидатстват пред съда за условно предсрочно освобождаване, Петър Кръстев пише негативни становища за поведението им и молбите им биват отхвърлени, посочи още тя.