Това съобщиха от Корпоративна търговска банка и публикуваха на сайта си документа.

Сред посочените са "Петрол" и фирмите свързани с него, "Дунарит", БТК, ИПК "Родина", "Рубин" АД, Русенската корабостроителница, Гипс АД, "ТЦ - ИМЕ" АД, Партнер Лизинг, Домтех холдинг АГ (Техномаркет) и др.

Срещу длъжниците на КТБ, които са получили значителни суми от банката и отказват да ги възстановят, синдикът е предприел всички допустими от закона действия с цел възстановяване на отпуснатите кредити.

Въпреки предприетите действия, някои длъжници, освен че не погасяват доброволно своите задължения към банката, са предприели и продължават да извършват действия, включително и прехвърляне на активи към трети лица или създаване на фиктивни задължения към трети лица. С това се затрудняват действията на банката по принудителното събиране на дължимите кредити и попълването на масата на несъстоятелността, допълват от КТБ.

Видно от Търговския регистър по партидите някои от длъжниците се заявяват за вписване на промени в собствеността на дружествата, промени на управителните им органи, както и се учредяват нови обезпечения върху активи на длъжниците в полза на трети лица.

От справки в Имотния регистър пък се установяват разпореждания или обременяване с вещни тежести на активи на длъжниците, посочват от банката.

В документа е описано движението на собствеността и дългове към КТБ в десетки търговски дружества.

По-рано "Нова Република" призова служебния финансов министър да отстрани синдиците на БТК да бъдат остранени и да бъде проведено независимо разследване.