3800 спешни медици са подписали такава декларация до председателя на парламента.

Вчера лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че ДПС започва консултации за вот на недоверие, ако здравният министър Петър Москов не подаде оставка.

"Ние, спешните медици, не излъгахме, че ни бият, ругаят и обиждат. Официалните данни на МЗ са въз основа на рапортите ни след всяко дежурство през последните 2 г. Посочваме местоположението, часа и датата на саморазправата с нас, даваме обяснения за обстоятелствата. Ако пожелаете, можете да чуете виковете на насилниците ни в записаните разговори, дори може да видите лицата им на записите на камерите в спешните кабинети", пишат лекарите.

Те подчертават, че регистрираните нападения над спешни екипи през 2014 г. са 227, а през 2013 г. - 145. И обясняват, че разминаването между данните на МЗ и МВР се дължи на факта, че служебните им рапорти са задължителни, а жалбите до полицията - по желание.

Медиците обясняват, че не подават жалби, защото не вярват в правораздавателната система и се страхуват, че в малкия град саморазправата ще продължи извън работното им място.

"Убедени сме, че няма политик или депутат, който да влезе в махалите без охрана. Но част от Вас побързаха да нарекат "дискриминационни" и "расистки" опитите на министър Москов да ни осигури безопасност. За разлика от Вас, ние прекарваме часове в махалите по всяко време на годината и денонощието. Извършваме всякакъв род прегледи на цели ромски фамилии, които, ако не получат това, което искат от прегледа - псуват, ругаят и бият. В спешните кабинети пристигат цели ромски фамилии и с часове налагат на дежурния екип как да си върши работата. Не ни спасяват нито паник бутоните, нито бодигардовете, нито полицията", пише още в декларацията.

Още в средата на декември на линейките в страната бяха поставени плакати с надпис: „В подкрепа на министър Москов. Истината! След години на унижение, касаещо цялото ни общество".

И тогава медиците заявиха, че подкрепят усилията на здравния министър да гарантира сигурността им, главно в ромски махали, където често са нападани и бити. Те защитиха Петър Москов от обвиненията в ксенофобия.

Вот на доверие към министъра на здравеопазването д-р Петър Москов дадоха и няколко пациентски организации у нас.

"Считаме, че министърът и екипът му работят добре, има диалог, има желание и реални действия за законодателни промени в интерес на здравето на пациентите на България, както и подкрепа и защита на лекарите и професионалистите по здравни грижи", се казва в съобщението, изпратено до медиите.

Премиерът Бойко Борисов също обяви, че застава зад здравния министър.

"Единственото, което мога да кажа, е, че правителството стои твърдо зад здравната реформа и действията на здравното министерство към момента", казва Борисов на днешното правителствено заседание, стана ясно от стенограмата.

АНКЕТА: Основателно ли е искането за оставка на Москов?

КРЪСТОСАН ОГЪН: Ваньо Шарков срещу Лютви Местан