Това ще стане до десетина дни, когато бъде готова вече поръчаната специална витрина за погребението, съобщи директорът на НИМ Божидар Димитров, цитиран от "Фокус".

Два скелета на мъж и жена, прободени с метален предмет в гърдите, откриха археолози в Созопол в началото на месеца. Става въпрос за  погребения на високопоставени личности. И двете тела са погребани до абсидата на църквата, където вечния си покой са намирали само отбрани личности. Тялото на мъжа е прободено с железен кол.

"Съгласно народните поверия хора, които са били смятани за лоши, докато са били живи, може да се превърнат във вампири след смъртта си. Това може да се предотврати, ако преди да бъдат погребани, те се пронижат с железни или дървени колове. Хората са смятали, че колът ще прикове мъртъвците към гробовете и те няма да могат да излизат през нощта и да тероризират живите", обясни Димитров, който уточни, че практиката е била широко разпространена.

Финансовият министър Симеон Дянков вече обещал, че ще отпусне още 270 хиляди лева за допълнителни проучвания, съобщи неотдавна кметът на Созопол Панайот Рейзи.