Паметникът в Княжеската градина бе изрисуван с герои от комикси от неизвестен художник преди две седмици, а после бе почистен.

Групите на ГЕРБ и БСП в СОС осуетиха целенасочено възможността да се демонтира обектът и така да се демонстрира политическа воля за решаване на проблема, се заявява в деклрация на сините, разпространена сред медиите в парламента, предаде БТА.

По-рано, след час и половина дебати общинските съветници излязоха в почивка, след която не се завърнаха на заседанието. Така извънредната сесия на СОС приключи бързо.
В началото на дебатите общинският съветник от ГЕРБ Николай Стойнев припомни, че за да има извънредна сесия на съвета трябва да има събития, които изискват нейното свикване и извънреден характер.

Общинският съветник от БСП Георги Кадиев посочи, че няма как да има извънреден характер в поредицата от събития - нарисуване на паметника или неговото почистване. Кадиев предложи сесията да не се състои, защото не може като мотив за извънредния характер да се изтъква широкото отразяване на случая в световните и българските медии.

Вносителят на предложението за извънредната сесия Грети Стефанова от ДСБ посочи, че проблемът е от национален характер. Тя предложи на кмета на София да се възложи изясняването на статута на паметника на Съветската армия в едноседмичен срок, да се внесе предложение за демонтаж и да се експонира в музея на тоталитарното изкуство, както и да се внесе предложение за задание за организирането на международен конкурс за оформянето на цялото пространство в Княжеската градина.

Ангел Джамбазки, съветник от ГЕРБ, каза, че когато се говори за демонтажа на този паметник, може да се говори и за демонтажа на двата паметника - на американските летци при Американското посолство, където не са отразени имената на жертвите и техните действия - бомбардирането на София.
Другият паметник, който трябва да се демонтира е "1300 години България", който по думите му символизира в момента състоянието на българската държава.

Стефан Иванов от СДС припомни историята със собствеността на паметника, който от изграждането си до момента е държавна собственост. Освен това по думите му той не влиза в спогодбата за запазването и съхранението на паметниците на Русия в България и на България в Русия, защото не е изграден с руски пари в София, а с парите на държавата.
Иванов предложи общинският съвет да приеме решение за предложение до Министерския съвет за демонтирането и съхранение.

Друг от основните вносители на предложението - Поля Станчева, общински съветник от ГЕРБ, заяви, че не споделя идеите на СДС и ДСБ за демонтажа на паметника, но пък би "защитила с живота си" правото на тези, които не са съгласни паметникът да е там, да изразят мнението си. Според нея паметникът трябва да остане там, където е, за да напомня за станалото, но от друга страна трябва да има референдум за Паметника на Съветската армия, за да се види какво мислят хората.

Руското правителство заделя пари, включително и за България, за поддържане на паметниците, свързан с руската бойна слава, обясни междувременно в Плевен генералният консул на Русия в Русе Владимир Климанов.