При норма от 50 mg/m3 за 24 часа очакваното превишение ще е в границите 51 – 100mg/m3, предупредиха от Столична община.

За намаляване на замърсяването от Столична община призовават жителите и гостите на София да ограничат движението на собствените си автомобили и да използват градски транспорт.

При ходене пеша да изберат маршрут, който не е покрай големите градски булеварди.

"Призоваваме домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, при възможност, да използват електрически уреди за отопление или друго екологично отопление", настояват от Столична община .

Поради очакваните подходящи метеорологични условия Столична община е възложила извънредно допълнително машинно метене и миене на улици.

Последната регистрация на опасно мръсен въздух в столицата бе регистриран на 29 януари тази година. 

Замърсяването на въздуха се дължи основно на индустрията, отоплението и транспорта. Един от всеки 9 смъртни случая е свързан с атмосферно замърсяване, сочат данните на Световната здравна организация.

Европейската комисия настоя държавите в ЕС да предприемат незабавни мерки за осигуряване на чист въздух. Еврокомисарят по околната среда Кармену Вела посочи пред журналисти, че ЕК повече няма да чака. Заявихме, че ще се отнасяме сериозно към сериозните въпроси - това правим, заяви Кармену Вела. Той допълни, че държавите, които не са се справили с проблема и не са отишли на съд, имат срок до понеделник да изпълнят изискванията. 

Ако българите продължават да дишат най-мръсния въздух, ЕК може да поиска от съда на ЕС налагане на "солени" санкции. 


Днес министърът на околната среда и водите Нено Димов ще обсъди технологичните възможности за връзка между измерванията на Националната система за мониторинг на качеството на атмосферния въздух на Изпълнителна агенция по околна среда към МОСВ и гражданските мрежи за измерване.

В срещата ще участват кметът на София Йорданка Фандъкова, членовете на Съвета на учените към министъра на околната среда и водите проф. д-р Христомир Брънзов, директор на Националния институт по метеорология и хидрология – БАН, и проф. дфн Александър Драйшу, декан на Физическия факултет към Софийския университет „Св. Климент Охридски“, както и Стефан Димитров, създател на платформата AIRBG.INFO.

Срещата ще се проведе на 1 февруари, в сградата на МОСВ на бул. „Мария Луиза“ 22. След срещата към 15 часа ще има изявления на участниците.