Регистрираха ново мощно слънчево изригване

stat
11:06  |  11 септември 2017 | / Редактор Стоян Гогов /  
Слънчевото изригване ще изостри симптомите на сърдечните заболявания и депресиите Слънчевото изригване ще изостри симптомите на сърдечните заболявания и депресиите
Сн.: Getty Images/Guliver Photos

Астрономи регистрираха ново мощно слънчево изригване вечерта на 10 септември.
Поредното силно слънчево изригване с бал X8,2 бе регистрирано в неделя вечерта, съобщава ТАСС.

Лабораторията по рентгенова астрономия на Слънцето на физическия институт "П. Н. Лебедев" публикува график на слънчевата активност, който показва, че изригването е започнало в 18,35 ч. и е продължило до 19,31 ч. в неделя московско време (в момента няма разлика между московското и българското време). Пикът на активността е бил в 19,06 ч.

Мощността на изригването е Х8,2, като с "Х" се отбелязва последната най-мощна степен на слънчево изригване, а цифрите уточняват неговата интензивност. На 10 септември са регистрирани общо седем изригвания от клас "С" и по-висок.

Серията от слънчеви изригвания започна на 4 септември. Отначало имаше пет слаби изригвания от клас "М" и мощност 4-5 бала. На 6 септември последва изригване от клас "Х" и мощност 2,2 бала, а след това изключително силно изригване Х9.3. Такова изригване не е регистрирано от 7 септември 2005 г. То предизвика една от най-силните магнитни бури в историята на наблюденията - от 4-та степен.

В северните щати на САЩ, Канада и Скандинавския полуостров наблюдаваха ярки северни сияния. Съществува възможност те да бъдат повторени след няколко дена, когато новите изхвърлени от Слънцето заредени частици достигнат до Земята.
Последно в Спектър


Учени подреждат пъзела ”българско наследство”

12 научни и културни институции се обединяват, за да наредят пъзела на българското наследство чрез изграждане на Център за върхови постижения.