Министърът на туризма Николина Ангелкова инспектира плажа на „Слънчев бряг-север“ през февруари и провери дали са премахнати незаконните преместваеми обекти. При инспекцията бе установено наличие на частни имоти почти на територията на плажа.
Това са т. нар. „джобове“. В тях са монтирани преместваеми обекти, които имат разрешителни, и затова няма как да бъдат съборени", отбеляза министър Ангелкова.

Според  Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, крайбрежната плажна ивица, като обособена територия, съставена от отделни морски плажове, е изключителна държавна собственост, припомнят от ВАП.

Според прокуратурата незаконосъобразна е ситуация, при която в територията на морския плаж са обособени поземлени имоти с друг вид собственост извън публична държавна. Така се осигурява спокойното повсеместно ползване на морските плажове от хората. Ето защо евентуални нарушения от рода на споменатите от министъра на туризма, освен че бламират публичноправните изисквания за законосъобразност, засягат и  правата на гражданите и обществото.

От ВАП са взети предвид и други обстоятелства - първо, че информацията за местоположението и пределите на морските плажове е съсредоточена в МРРБ, второ, че регионалният министър в случай, че са налице изискуемите предпоставки, е специално оправомощен за участие в съдебни спорове за такива имоти и, трето, че същият министър е натоварен от законодателя с методическото ръководство на управлението и разпореждането с имоти - държавна собственост.

Ето защо, в изпълнение на конституционния прерогатив на прокуратурата да следи за спазване на законността, в защита на държавния и обществения интерес, е ангажиран министърът на регионалното развитие и благоустройството с оглед реализиране на проверки за спазване на въпросните нормативни изисквания.

От ВАП е посочено, че информация за взетите решения и предприетите действия ще се представи в срок до 16 април.