Сега експерти на екоминистерството и "Юлен" са извадили големите карти и обсъждат колко дълги всъщност са пистите в района - дали са 90 или 130 километра, добави министърът след заседанието на кабинета. В момента, в който стигнем до консенсус, надявам се да не стигнем до съда, ще има предоговаряне на условията по договора, каза Караджова, цитирана от БТА. По думите й до месец, месец и половина ще бъдат решени техническите въпроси в спора.

Незаконните писти край Банско ще работят през зимния сезон, категорична е екоминистър Нона Караджова, цитирана и от БНР.

Правителството вече предложи да се направи законодателна промяна, с която да регламентира незаконно ползване на близо 65 хектара от природен парк "Пирин" над Банско от фирма "Юлен" АД.

Според неправителствени екологични организации площта на ски-зоната е многократно превишена спрямо предвидената в договора на концесионера. Поради това еколозите организираха протести срещу лифтовете в Пирин.

Юристи твърдят, че проблемът може да бъде решен с промяна на закона за концесиите, като се даде възможност за предоговаряне.
Другото решение било да се прекрати концесионния договор, но това на практика означава, че ски-зоната ще бъде затворена поне за 5-6 години. Ако площта на ски-зоната се намали до разрешените граници, това ще означава да се събарят лифтове и да се затварят писти.