"Не е възможно да позволим на Башар Асад да избива собствения си народ," заяви Оланд за телевизия Франс 2, предаде БТА.

"Военна намеса не може да бъде изключена при условие, че се извършва под егидата на международното право, а именно - чрез резолюция на Съвета за сигурност на ООН." "Аз и други сме се нагърбили да убедим Русия и Китай, а също така да намерим разрешение, което не трябва обезателно да е военно," изтъкна френският държавен глава, който в петък ще се срещне в Париж с руския президент Владимир Путин.

Русия обаче вече обяви, че няма да последва примера на някои западни страни и няма да експулсира сирийския посланик в Москва, каза в Брюксел руският посланик в ЕС Владимир Чижов, съобщи ДПА. Той подчерта, че Русия "не щади усилия" да оказва натиск върху Дамаск да спре насилието и затова очаква "онези, които подкрепят опозицията" да окажат подобен натиск върху нея. Чижов изрази мнение, че за кръвопролитието в Хула "най-вероятно са отговорни и двете страни".

От Белия дом пък изтъкнаха, че военна намеса в Сирия в този момент не би била правилния път на действие, понеже би довела до още по-голям хаос и кръвопролития, предаде Ройтерс. Говорителят Джей Карни заяви обаче на пресконференция, че САЩ не са отхвърлили нито един вариант, включително военни действия, по отношение на сирийската криза.

По-рано днес администрацията изгони първия дипломат на Сирия във Вашингтон.
Франция, Великобритания, Канада, Германия, Италия, Испания, Белгия, Швейцария и Австралия вече обявиха за "персона нон грата" сирийските посланици в своите столици, допълват информационните агенции.

Временно управляващият посолството на Сирийската арабска република в София Салах Сукар също бе уведомен с нота от МВнР, че трябва да напусне България в следващите 72 часа. Заедно с временно управляващия, България ще трябва да напуснат и други двама дипломати от посолството.