Това обяви премиерът на Катар Хамад бин Джасам Ал Тани на пресконференция в Доха, където късно снощи започна извънредна среща на равнище министри на Арабската лига, съобщи БТА. Той призова Башар ал Асад "да вземе това смело решение, за да спаси страната си и да се сложи край на убийствата и разрушенията", подчертал Ал Тани, който е и министър на външните работи на своята страна.

Едновременно с това Арабската лига призова сирийската опозиция и Свободната сирийска армия да сформират преходно правителство, което да поеме управлението на страната след оттеглянето на президента Ал Асад, предаде АФП, като се позова на катарския премиер.

На срещата бе взето решение страните от Арабската лига да отпуснат 100 милиона долара за сирийските бежанци

На практика Арабската лига предлага на Дамаск решение, сходно на решението за Йемен. Страните от Съвета за сътрудничество в залива гарантираха безопасността на бившия йеменски президент Али Абдула Салех, след като той доброволно се отказа от президентския пост и напусна страната.

Съветът на Европейския съюз предвижда да бъде съгласувана процедура за контрол върху търговски кораби и транспортни самолети, пътуващи към Сирия, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на дипломатически източници. Целта на тези мерки е да се пресекат доставките на оръжие за режима в Дамаск.