Медията пък цитира опозиционери от Дераа, съобщи БТА. Става дума за петима офицери и десет редови войници, които не са се подчинили на заповедите.

По време на революциите в Египет и в Либия военни също отказаха да стрелят по протестиращи, а някои дори преминаха на страната на бунтовниците.

Тази сутрин военни и силите за сигурност навлязоха в Дераа - бастиона на бунта срещу режима на Башар Асад. Според очевидци там са нахлули 3000 военни, подкрепяни от танкове и от бронетранспортьори. Започнал е интензивен обстрел. Противоречиви са данните за убитите при днешната офанзива.

Според опозиционери убитите са между 18 и 39, а ранените около 70. Сирийски военни източници, цитирани от официалните сирийски медии, обявиха, че операцията в Дераа се води срещу терористите в града, предаде Франс прес. Целта на операцията е да се прокудят екстремистки групи в Дераа, е подчертал военният източник, като е съобщил за убити и ранени, без да уточнява броя им.

Междувременно йордански представители и привърженици на опозицията заявиха, че президентът Асад е затворил границата с Йордания. Високопоставен дипломат в столицата на Йордания потвърди, че ГКПП към Сирия при Дераа и Нассиб са затворени за трафик. "Изглежда това съвпада с голямата операция, която се провежда в момента", допълва източникът пред Ройтерс.

От началото на протестите срещу Башар Асад през март сирийското ръководство твърди, че те са плод на чуждестранен заговор.

Съединените щати обмислят санкции срещу сирийските управници, за да изтъкнат, че репресиите са неприемливи, обяви днес Белият дом. Санкции могат да бъдат наложени на висши представители на властта в Сирия, за да спрат репресиите.
"Бруталното насилие, до което прибягва правителството на Сирия срещу народа си, е осъдително. Съединените щати обмислят различни политически варианти, с които да дадат ясен знак, че подобно поведение е недопустимо", каза говорител на Белия дом.
Според източници на Ройтерс сред обсъжданите варианти за санкции са замразяване на авоари и забрана на сделки на американския бизнес със Сирия.