По думите на Борисов кредиторите може да предявят исковете си. "780 милиона лева са дълговете на железниците. Години наред са знаели, че трупат дългове. Защо 300 милиона платиха за влакове (от Германия), по-точно поръчаха влакове, които трябва да платим сега", попита Борисов, цитиран от "Фокус".
Той добави, че би се радвал да види архивните новини, в които предшественикът му Сергей Станишев обяснява за излишъците на бюджета.
"Кой обикновен гражданин или семейство, който има излишък в своя бюджет, ще отиде да купи нещо на кредит, за да му плаща лихви? Защо тогава българските железничари не са отишли да стачкуват?", попита Борисов.

"Искаме с направените промени, с това, което предлагаме като ръководство, с гарантиран заем от Световната банка да оздравим предприятието и след една година в БДЖ да работят хиляди служители, с добри заплати", каза още Борисов, цитиран и от БТА.

По-рано днес синдикатите обвиниха БДЖ в локаут на стачката. В началото на шестия ден от стачката синдикалистите показаха копие на заповед, която според тях е на ръководството на компанията, с която е преустановено движението на 30 влака, съобщи БГНЕС.
Вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров обясни, че заповедта е от късно снощи. Съгласно нея се спират 30 влака, а това е локаут по смисъла на Закона за уреждане на колективните трудови спорове. Синдикалистът обясни, че след като е обявена стачката, при нейното провеждане, мениджърите не могат нито да преустановяват дейност, нито да съкращават работници.

Тези 30 влака са част от обявените за съкращаване 138 влака, заяви за "Фокус" Методи Христов, управител на „БДЖ Пътнически превози“ ЕООД. 

Вчера от дружеството внесоха в Софийски градски съд искова молба срещу 10 служители на дружеството, които според управителите на дружеството са започнали стачката.

Ръководството на БДЖ е отправило официална покана към синдикатите за разговори, съобщиха за Дир.бг от пресцентъра на дружеството. Срещата е насрочена за 30 ноември в 14 часа. От ръководството на синдикатите потвърдиха, че ще се отзоват на поканата, но добавиха, че стачката ще продължи до подписване на споразумение.

Кой от протестите бихте подкрепили (анкета)