Този път Дянков си спести среща с БСП, защото не считал за полезни разговорите със социалистите, предаде Дарик.

Синята коалиция вече е удовлетворена от обновения проект на пакта, каза Дянков след срещата с парламентарната група на сините. По думите му сините са подкрепили идеята за широкобалансиран бюджет. Те са удовлетворени и от предложението за дефицит до 2%, без да има формула за изчисляването му "година за година".

Сините обаче не са били съгласни с предложението в пакта, с което се планира промените на преките данъци да се правят с приемането им от 2/3 от депутатите в парламента.

Всички останали парламентарни групи са подкрепили идеята за одобряването на измененията на данъците с квалифицирано мнозинство, предаде  БТА.
Първоначалният вариант на пакта на Дянков, представен през февруари, предвиждаше разрешеният дефицит да е до 3%, каквато е и задължителната граница в ЕС. Сега в актуализираният вариант се предвижда бюджетен дефицит до 2%, както настояваха от Синята коалиция. Предвижда се и по-трудна промяна в нивата на преките данъци - с гласовете на  2/3 от депутатите. Третата промяна в пакта предвижда бюджетът да харчи максимум 40% от БВП, но с включване на средствата от ЕС. През февруари идеята беше ограничението да е 37%, но без вноската за ЕС и националното съфинансиране по европрограмите. Тази мярка, за разлика от първите две, няма да се вписва в конституцията, а в устройствения закон за бюджета.

Две седмици ще са нужни на юристи на ведомството да довършат работата по пакта, а след това се очаква да бъде внесен от депутати от ГЕРБ като проект за промени в Конституцията.

За промени в Конституцията са нужни 180 гласа, което означава, че идеята за "замразяване" на преките данъци може и да не мине. За да се приеме с мнозинство 160 души (или две трети), ще бъде нужно повторно гласуване след два месеца, което може би ще стане чак догодина. При това положение ключова ще бъде подкрепата на ДПС, защото ГЕРБ и "Атака" събират 137 гласа (151 гласа заедно със сините, които подкрепят тавана за бюджетния дефицит).

Промяната в закона за устройство на бюджета изглежда безпроблемна.
Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков прогнозира още днес изпълнението на бюджета до средата на април да бъде на плюс. На въпроса дали това ще позволи увеличение на минималната работна заплата, той отговори „следващ въпрос”.