"Има подобрение в НАП, отбелязахме успех в борбата с ДДС измамите. Има две успешни дела, но това, разбира се, не е само работа на НАП, а и на прокуратурата и ДАНС. Това показва, че ако НАП работи по-устремно по темата, нещата стават по-бързо. От тази гледна точка си запазвам възможността да изчакам още месец, за да видя дали това е тенденция или просто временно намерение да се угоди на министъра", заявява финансовият министър.  

"Продължавам да оценявам, междувременно направихме промени в ръководството на агенцията. Вторият човек в НАП, който дойде от териториалната дирекция във Велико Търново, работи много добре", казва още Дянков.
Досегашният шеф на териториалната дирекция на НАП във Велико Търново Христо Костадинов стана заместник изпълнителният директорна НАП преди месец. Това стана след като на 7 юни досегашният заместник-шеф Бойко Атанасов бе понижен в директор на НАП-София, където последва чистка. Също тогава Дянков предупреди Красимир Стефанов, че има два месеца да повиши събираемостта и да се справи с ДДС измамите. Сега вицепремиерът отбелязва, че все още на данъчния шеф не му се е разминало, все още се очакват резултати от него.

По отношение управлението на ГЕРБ вицепремиерът заявява: "Има още много какво да се прави. Първите две години минаха изцяло в борба с кризата. Смятам, че я преодоляхме. Във втората част на този мандат искам да се фокусирам върху политики за увеличаване на растежа и доходите. Икономическият екип на това правителство е добър. Плевнелиев е много силен министър, Нона Караджова - също. Трайчо е силен, Московски за кратко време се представи много добре. Такъв икономически екип досега не е имало в модерната история на България".

Във връзка със слабите звена Дянков коментира: „Отправял съм критични коментари към земеделския министър. Повече трябва да работи, по-малко да говори. Това напоследък започва да става. Също така смятам, че ни трябва сериозна реформа в сферата на сигурността. Трябва да се промени съотношението в ресурса - и финансов, и човешки, който отива в сферата на сигурността. Става въпрос за полиция, отбрана, ДАНС и разузнаване спрямо образование, здравеопазване, наука и култура”.

За два мандата можем да достигнем средноевропейските доходи, отговаря той на въпрос на вестника.
"Значи ние имаме още 6 години. За това време можем да достигнем Гърция. Това не е средният доход, но е доста над този, за който сме мечтали преди две години. През 2009 г. имахме 37% от средния европейски доход, сега имаме 43%. За две години, които бяха много тежки, все пак сме дръпнали напред. Но ни трябва още малко време", пояснява министърът.
По думите му е напълно възможно в края на втория мандат средният българин да е богат колкото средния грък.

Според Симеон Дянков икономическият ръст тази година вероятно ще е над прогнозираните 3.6%.