Ако има виновни, ще бъдат наказани, включително и от ръководството, заяви директорът на болницата д-р Иван Костов, цитиран от БТА.

35-годишната Надежда Узунова почина в понеделник през нощта, след като предишния ден няколко пъти била връщана от лекарите в "Шейново", защото контракциите й не били достатъчно силни. Около 2.30 ч. в понеделник жената отново била доведена от близки в болницата, но припаднала пред един от кабинетите.

Според лекарите именно докато я приемали се получил "белодробен инцидент".
По думите на директора на "Шейново" Надежда е реанимирана в продължение на 20 минути, но е изпаднала в клинична смърт. "За кратко е била възстановена сърдечната дейност и същевременно е направено цезарово сечение, за да се спаси бебето", обясни д-р Иванов.
По думите на лекаря детето, което е момиченце, е родено живо, реанимирано е и е транспортирано в Университетската болница по педиатрия, но той лично не знаел в какво състояние е то.

"Има съмнение за белодробна емболия (внезапно запушване на белодробната артерия с пренесен с кръвния поток тромб - бел.ред) при тази пациентка, но резултатите от аутопсията ще са готови след няколко дни", допълни болничният директор.

Близките на починалата родилка обаче искат пълно разследване и твърдят, че смъртта й би могла да бъде предотвратена, ако лекарите са реагирали навреме, предаде TV7. Бащата на Надежда и съпругата му пък още снощи заявиха, че от "Шейново" не са им дали известието за смърт, която трябва да занесат в Съдебна медицина.

"Това не е белодробна емболия и криенето на документите показва, че лекарите крият нещо", категорична беше майката на родилката Татяна Узунова. Тя е медицинско лице и твърди, че грешката е, че не са я приели навреме. "Ако я бяха поели навреме и да не я разиграват по цял ден, това нямаше да се случи", убедена е жената.
Тя и съпругът на Надежда - Ивайло Иванов, са категорични, че ще се обърнат към адвокати и ще стигнат докрай в търсене на истината. Те са подали и жалба в прокуратурата. По случая е образувано досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост. Това е било втора бременност за майката. Първородната й дъщеричка Габи е на 1 година и 10 месеца, съобщи TV7.

"Ако има вина, обещавам, че ще се накажат виновниците", заяви министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов, който е гинеколог. "Информиран съм още вчера сутринта. Държа моментално да се направи експертиза на тялото", добави д-р Константинов. Той беше категоричен, че не са искани пари от родилката и обеща, че роднините й ще получат пълна информация.

Същевременно доц. Ралица Георгиева, завеждащ Клиника по неонатология в Университетската болница по педиатрия, където е било транспортирано бебето, заяви, че момиченцето е в много тежко състояние, със значителни увреждания на мозъка и без самостоятелно дишане. То се поддържа на вентилационно дишане и с медикаменти, като от вчера няма промяна в състоянието му. Това е резултат от влошаване на притока на кръв и кислород от майката към бебето, което нарушава всичките му функции", обясни Георгиева.

По-рано този месец Агенция "Медицински одит" препоръча в свой доклад да бъде глобена болница "Шейново" заради друг случай с починала родилка. През септември 19-годишната Деяна почина, след като 42 дни се бори за живота си, след като бе изписана от АГ болницата без да й е поставена ясна диагноза и без да са й направили всички нужни изследвания.