Разположена в източен квартал на града, това е единствената сграда на държавната медия в провинция Ниневия.

Генерал-майор Сами ал Ардиди каза, че след превземането на централата са избухнали ожесточени боеве, когато войските му се опитвали да навлязат в градските райони на Мосул.

По-рано днес, за първи път от повече от две години, иракски войници стъпиха в Мосул, когато спецчасти навлязоха в източните крайни квартали на града, превзет от "Ислямска държава" през 2014 година.

Командирът на елитните антитерористични части на иракската армия обяви по-рано днес: "Сега започва истинското освобождаване на град Мосул."

Иракският министър-председател Хайдер ал Абади също изрази оптимизъм, две седмици след началото на голямата офанзива към Мосул.
"Ще притиснем "Ислямска държава" от всички страни. Няма къде да бягат - или ще умрат, или ще се предадат", каза Абади по телевизията.

Хиляди отвлечени за "човешки щит"

Продължават съобщенията за зверства на джихадистите в района на боевете. Терористи от "Ислямска държава" са убили в събота 40 бивши членове на иракските сили за сигурност близо до Мосул и са изхвърлили телата им в река Тигър.

Това съобщи днес в Женева говорителката на Върховния комисариат на ООН за правата на човека Равина Шамдасани, цитирана от Ройтерс.

Освен това от "Ислямска държава" са се опитали насилствено да закарат с камиони и микробуси около 25 000 цивилни от Хамам ал Алил, град, разположен южно от Мосул.

Това е станало вчера призори, вероятно с цел да се осигури „човешки щит“ за позициите на групировката.

Повечето от камионите били принудени да се върнат обратно от патрулиращи самолети, но някои автобуси са достигнали Абусаиф, на 15 км северно от Хамам ал Алил, добави Шамдасани.

Турция прати танкове към Ирак

Турция разгърна танкове и артилерия в югоизточните си райони близо до границата с Ирак, съобщи от друга страна АФП, като се позовава на военни източници.

Колона от 30 машини е напуснала Анкара в посока Силопи и вече е близо до провинция Адана в южна Турция, са добавили източниците на агенцията без обаче да уточнят защо е пратена тази военна част.