100 лв. за сертифициране на газова уредба на кола

stat
10:16  |  25 ноември 2013 | Бизнес / Автор Георги Брандийски /  
Според експерти в момента у нас се движат над 1 милион автомобили на газ Според експерти в момента у нас се движат над 1 милион автомобили на газ
Сн.: Bulphoto

Собствениците на автомобили с газови уредби ще трябва да платят по най-малко 100 лева до март 2014 г.
Причината е нова наредба на транспортно министерство, изготвена по европейски изисквания, която влиза в сила от март 2014 г., съобщава Стандарт Нюз.

В документа е регламентирано, че поставянето на газова уредба е конструктивно изменение на автомобила и то трябва да бъде проверено и лицензирано, а след това - и записано в големия талон на автомобила. Там ще бъде специално упоменато, че возилото се движи на два вида гориво.

Според експерти в момента у нас се движат над 1 милион автомобили на газ. Ако те не направят промените, отразени в наредбата, ги грози глоба от 2000 до 7000 лева.

Проверката на газовата уредба и измененията й ще бъдат сертифицирани с помощта на технотест. Това се прави от фирми, специално лизензирани за подобни проверки. В момента през тях минават всички автомобили, внесени от Япония, Китай, Русия и други държи извън Европейския съюз.

Тестът в такава компания струва между 300 и 400 лева, когато засяга цялостен преглед на возилото. Очаква се обаче прегледът на газовата уредба да струва около 50 лева. Още толкова собствениците на автомобили с газ ще трябва да плащат и в КАТ за промяната на данните в големия талон.
Последно в Бизнес


Какви са очакванията от предстоящата среща Турция -ЕС?

Ротационният председател на ЕС - българският премиер Бойко Борисов, ще бъде домакин на среща на 26 март в българския черноморски пристанищен град Варна.