Лидерът на социалистите пише, че е внесъл необходимото искане в Софийски градски съд - възможност, която дават разпоредбите на НПК за разглеждане на дела в съда по искане на обвиняемия.

"Липсата на ясна позиция дава възможност за публични манипулации и спекулации по темата. Убеден съм, че е важно да има решение по повод цитирания казус. Обществото има право да научи истината. Аз също имам право да изчистя името си. Надявам се да предприемете необходимите действия прокуратурата или да повдигне обвинение, или да се откаже официално от такова", казва в писмото си Сергей Станишев.

Отговорът на прокуратурата

Главният прокурор Сотир Цацаров ще изиска становище от наблюдаващия прокурор по делото срещу лидера на БСП, за да прецени дали има основания за отправяне на искане до Народното събрание за снемане на имунитета на Станишев, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Софийската градска прокуратура трикратно е внасяла досъдебното производство в съда с предложение за освобождаване от наказателна отговорност на Станишев и налагане на глоба. Трикратно съдът е прекратявал образуваното съдебно производство и е връщал делото на прокурора за отстраняване на нарушения на процесуалните правила.

След последното връщане на делото е проведено допълнително разследване, като към момента досъдебното производство е спряно защото Сергей Станишев има имунитет, добавят от прокуратурата.

Обвинението

Лидерът на БСП бе обвинен през 2010 г. за разгласяване на класифицирана информация от изгубени секретни документи. Според прокуратурата в периода от 4 ноември 2005 г. до 10 септември 2009 г. той е загубил 7 документа, съдържащи държавна тайна.

Три от тях са изготвени от ДАНС, два от МВР, един от министъра на отбраната и един от НАТО. Те са били връчени на бившия министър-председател лично и срещу подпис.

За престъплението, в което бе обвинен Станишев, Наказателният кодекс предвижда до 2 г. затвор или пробация. Ако обвиняемият има чисто съдебно минало обаче, може да бъде санкциониран само глоба от 1000 до 5000 лв.

През август 2011 г. прокуратура завърши разследването и внесе в съда предложение бившият премиер да бъде освободен от наказателна отговорност и наказан само с глоба.

Три месеца по-късно съдия Веселина Вълева от Софийския градски съд върна 8 папки с доказателства на държавното обвинение. Според нея постановлението, с което се иска освобождаване на Станишев от наказателна отговорност, не е достатъчно мотивирано.