Оставката на кабинета няма да е преди заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента във вторник, 17 юни, където трябва да се обсъжда дата за изборите, стана ясно от думите на лидера на БСП.

Пред журналисти днес Станишев коментира, че след като няма политическа воля за спешни избори, кабинетът не трябва да бърза с оставката. По думите му отговорното отношение би било те да са през юли, предаде БТА.

За целта било нужно само съкращаване на сроковете в Изборния кодекс и бърза и концентрирана предизборна кампания.

Пред пленума на БСП преди дни Станишев препоръча премиерът да подаде оставка веднага след като мине вотът на недоверие срещу кабинета. Гласуването ще е в петък, 13-и сутринта.

От ГЕРБ обаче са категорични, че кабинетът трябва да подаде оставка именно до вторник и веднага да бъде насрочена дата за избори.

Нашата група ще участва в пленарна зала по въпросите, по които бъде постигнат консенсус на КСНС при президента, трябва да има съгласие за необходимия минимум решения, които трябва да вземе Народното събрание до края си, каза Цека Цачева.

Тя уточни, че става дума за проблеми, свързани с европейски норми и стартирали наказателни процедури срещу България. След това трябва да бъде назначен служебен кабинет и да се успокои политическата обстановка, за да бъдат проведени спокойни избори, добави Цачева.

Днес ГЕРБ не осигуриха кворум дори за обсъждането на искания от тях референдум за изборната система, макар да увериха, че продължават да го подкрепят.

От "Атака" също не се регистрираха и така парламентът не заседава поради липсва на кворум.

Зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов смята, че на заседанието на КСНС трябва да стане ясно какви са намеренията на правителството и партиите.

"Да не се окажем в парадоксалната ситуация, че парламентът не може да заседава, а правителството продължава да управлява", коментира той.

„Отговорът кога правителството да подаде оставка се полага първо на мандатоносителя БСП. Ние сме достатъчно наясно с позицията си на подкрепяща управлението политическа сила, едва третата след евроизборите”, коментира лидерът на ДПС Лютви Местан.

АНКЕТА: Кога ще са предсрочните избори според вас?