И при повторен опит да се съберат нужните 121 депутата, в залата днес бяха едва 112 от БСП и ДПС. От "Атака" също не се регистрираха.

Парламентът трябваше да разгледа предложение за произвеждане на национален референдум за изборна система, в това число за задължителното гласуване.

Доста странно е, че колегите от ГЕРБ, които искаха тази точка да се включи в дневния ред, провалиха заседанието”, заяви председателят Михаил Миков.

По-рано той предупреди, че ако днешното заседание се провали, ще има извънредно, защото "този въпрос е важен". Очаква се то да е другата седмица. 

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че отказват да влязат в пленарната зала, защото този парламент е изчерпал всякаква възможност за законодателна дейност и ще го направят само ако вече има осигурен кворум.

Единственото, което може да мотивира всичките парламентарни партии, е ясна визия кога се насрочват предсрочни избори. Всичко останало ще бъде голям дефицит за бъдещ период от време”, допълни Цветанов.

Мая Манолова от БСП коментира, че е пълно лицемерие е от страна на ГЕРБ, че стоят зад идеята за референдум, защото от една страна заявяват, че са "за", а в същото време бламират гласуването.

"Може би си правят някакви тънки сметки, свързани със сроковете, в които трябва да се проведе референдумът или с редакцията на въпросите", допусна тя.

Опитват се всячески да блокират референдума или да го употребят заедно с изборите само и само да си вдигнат активността, защото смятат, че тази истинска гражданска енергия ще отиде в партийна полза на ГЕРБ, каза още и Миков.
Според него е станало ясно, че те всъщност не искат да се проведе допитването.

"Уж всички искаме референдум, ама не съвсем", каза председателят на ДПС Лютви Местан.

Не е вярно, че не подкрепяме референдума, ГЕРБ ще участва в заседания по въпросите, по които да бъде постигнат консенсус при президента за работата до края на това Народно събрание, заяви по-късно с декларация Цецка Цачева.

Запитана дали утре ГЕРБ ще осигурят кворум Цачева отговори:

"Нов ден, нови усмивки, кой е казал, че няма да участваме при гласуването на вота?".

Утре от 9.00 часа трябва да бъде гласуван вотът на недоверие към кабинета, поискан от ГЕРБ. Трябва да бъдат изслушани и премиерът и енергийният министър за проекта "Южен поток".

Кога ще е оставката на кабинета - БСП и ГЕРБ >>

КРЪСТОСАН ОГЪН: За неявяването на ГЕРБ в пленарна зала за гласуването на референдума

АНКЕТА: Да има ли референдум за избирателната система?

АНКЕТА: Да стане ли задължително гласуването?