Отбранителният удар на сирийска територия е бил извършен в петък и е бил в подкрепа на бунтовническата група "Нова Сирия", каза говорителят на Пентагона Бил Ърбън, цитиран от Франс прес и БТА.
Трябва да действаме, за да защитим "Нова Сирия", която обучихме и оборудвахме, каза той.

Висш правителствен представител обяви междувременно, че САЩ са бомбардирали позиции на джихадистката групировка "Джебхад ан Нусра" в отговор на нейно нападение срещу обучените от САЩ бунтовници.

На полето на дипломацията

В разговор с американския държавен секретар Джон Кери в Доха, Катар, руският външен министър Сергей Лавров е повдигнал въпроса за информацията, че президентът на САЩ Барак Обама е разрешил на американските сили да нанасят удари по правителствените войски на Сирия. 

Вашингтон предупреди, че ще удари войските на сирийския президент Башар Асад, ако те атакуват позиции на умерената сирийска опозиция, подкрепяна от САЩ.

В разговора Лавров е подчертал, че в женевското комюнике участниците в срещата за уреждането на сирийския конфликт "не са се подписвали под това в Сирия да има смяна на режима", а за "преходен политически период, чиито параметри ще бъдат съгласувани на основата на взаимното съгласие на правителството и опозицията".

Американски въздушни удари по сирийската армия ще затруднят допълнително борбата с екстремистите от „Ислямска държава“ и Фронта ал Нусра, е предупредил руският министър.

Същевременно Джон Кери и външните министри на арабските държави от Персийския залив потвърдиха по-рано позицията си, че с действията си през последните четири години на гражданска война сирийският президент е изгубил легитимността си и Сирия се нуждае от ново правителство.

Лавров на свой ред посочи също, че без руската военна подкрепа, оказана на правителствата на Ирак и Сирия, терористичната групировка "Ислямска държава" можеше да завладее много по-обширни територии.

"Главната заплаха за Ирак и Сирия идва от ИД. Да, ние оказваме военно-техническа помощ на сирийското правителство за борба с тази заплаха, както предоставяме подкрепа и на Ирак. Имаме основания да мислим, че без тази подкрепа завладените от ИД територии биха се изчислявали на хиляди квадратни километри в повече", добави той.

Според него по сирийския въпрос е необходимо да се водят консултации и с Катар, Турция, Египет, Йордания, както и с Иран.