Това пише в днешния си брой "Труд" под заглавие "Коледен кабинет реди Росен Плевнелиев". Министри щели да бъдат хора от администрацията на “Дондуков” 2.

Всекидневникът припомня какво каза Плевнелиев, след като лидерът на БСП Корнелия Нинова вчера веднага върна получения мандат за съставяне на правителство.

Държавният глава подчерта, че при изчерпване на конституционната процедура и невъзможност политическите сили да съставят правителство в рамките на 43-тото НС е готов да назначи трето в мандата си служебно правителство.

Последният в процедурата мандат – третият, ще бъде връчен на Реформаторския блок идния понеделник - 12 декември, в 11 ч. Лидерите на партиите в РБ още във вторник отидоха при Бойко Борисов, за да търсят подкрепа.

Народни представители от ГЕРБ обаче бяха категорични, че няма да подкрепят правителство, предлагано от реформаторите. А те ще трябва да върнат мандата най-късно на 21 декември.

Още на следващия ден Плевнелиев може да представи третия си служебен кабинет. В парламента усилено се коментира, че той ще бъде оглавен от главния секретар на “Дондуков” 2 Росен Кожухаров. Екатерина Захариева, която бе споменавана за поста, отказала.

Плевнелиев вероятно ще заложи и този път основно на секретарите и съветниците си в президентството.

Постове се очаква да заемат и Анна-Мари Виламовска, секретар по здравеопазване, и Румяна Коларова, секретар по образование и наука, както и съветникът по икономика и иновации Евгени Ангелов.

Нищо не задължава Плевнелиев да реди кабинет, чийто живот ще е около месец, добавя все пак "Труд". През декември 1996 г. Желю Желев не връчи мандати и остави това на следващия президент Петър Стоянов.

АНКЕТА: Кой вариант е по-добър за България - кабинет или избори?