Това се казва в декларация на партията по повод напускането на партията на Найден Зеленогорски и присъединяването му към партията на Меглена Кунева.
Вчера зам.-председателят на СДС е подал оставка от партийния си пост, а днес самият той обяви, че напуска партията и се присъединява към екипа на бившия еврокомисар.

В декларацията на ръководството на синята партия се цитира бившия лидер на СДС Мартин Димитров: "Всички политици от десницата, които отиват при Кунева, са кебапчийски котараци*". Под тези думи следва въпрос на НИС на СДС: "Какъв е Найден Зеленогорски, г-н Димитров?”.

„СДС не е, и няма да бъде лидерска и апаратна партия. СДС е общност на личности със свободен дух и съзнание, отстояващи принципи и ценности.
Нека всеки, който не се чувства част от тази общност, намери своя път там, където смята, че ще е най-полезен и пълноценен.
Нека всички, които искат или са поели ангажименти да подарят СДС някому, да не се крият зад оставки, а да направят крачката сами и с чест да извървят пътя си. Ако те се ползват с доверието на демократите, те сами ще ги последват”, се посочва още в декларацията.

"Реших да напусна, защото работих за Синята коалиция и смятах, тя трябваше да се разшири и надгражда и да обедини автентичната десница, но Националния съвет реши в Пловдив друго - тя да се разтрогне, поясни по-рано Зеленогорски.
"Тръгна се по друг път и е очевидно, че обединението на десницата е много трудно осъществимо и аз обмислих възможността да се присъединя към нов десен проект - ще се включа в проекта на г-жа Меглена Кунева - движението "България на гражданите", заяви бившият плевенски кмет в официално изявление пред БТА.


* Думите на Мартин Димитров за "кебапчийските котараци" бяха казани по повод първото напускане на висши партийни членове от ДСБ през април и присъединяването на част от тях към бъдещата партия на Миглена Кунева.
„Тези хора ще предадат Меглена Кунева по същия начин, по който предадоха ДСБ. Аз съм гласувал за Прошко Прошков. Моят вот сега е подменен. В политиката винаги има кебапчета, има кебапчийски котараци. Колкото по-рано подобни хора напуснат Синята коалиция, толкова по-добре. Това нас не трябва да ни притеснява", изтъкна тогава Мартин Димитров.