Заподозрените са били арестувани вчера в Ню Йорк, Бостън, Ню Джърси и Вирджиния по обвинение, че са руски агенти, съобщи Би Би Си, цитирана от БНР. За някои се твърди, че са живели под фалшива самоличност от няколко години.
Осем от задържаните са обвинени не само в сътрудничество с чуждо разузнаване, но и в пране на пари.

Действията на министерството на правосъдието на САЩ преследват недобронамерени цели и са в разрез с обявеното от правителството на Барак Обама "рестартиране" на отношенията с Москва. Това заяви днес в Москва заместник-говорителят на външното министерство Игор Лякин-Фролов.

"Става въпрос за руски граждани, дошли в Съединените щати по различно време", се посочва в съобщение на руското външно министерство, разпространено по-късно и цитирано от агенциите.
"Те не са извършвали дейност, насочена пряко срещу интересите на САЩ", е посочено още в съобщението.
Руските власти призоваха американските им колеги да гарантират дипломатически достъп на руски представители до заподозрените.

Обвинението в незаконна разузнавателна дейност предвижда до пет години затвор, но ако бъдат признати за виновни и в пране на пари, ги застрашава до 25 години лишаване от свобода.

Според ФБР, като доказателства в подкрепа на подозренията им са прихванати кодирани съобщения, предаване на пари в брой от руснаци по време на престой в Латинска Америка, пътувания до Москва през Рим, фалшиви паспорти, транспорт и предаване на преносими компютри.

Междувременно в Кипър бе арестуван 55-годишният Робърт Кристофър Мецос, заподозрян като единадесетия член на групата задържани в САЩ, съобщи днес кипърската полиция, цитирана от Ройтерс и БТА. Местен съдия е освободил Мецос под гаранция от 20 000 евро. Заподозреният трябва да се яви отново в съда след 30 дни, когато ще се разгледа искането за неговото екстрадиране в САЩ.

Един от най-прочутите съветски бегълци на Запад от епохата на Студената война - 71-годишният Олег Гордиевски, бивш агент на КГБ в Лондон, каза, че Русия може би разполага с 50 шпионски семейни двойки, действащи под дълбоко прикритие в САЩ, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.