Съдът преценил, че не са допуснати съществени процесуални нарушения при разследването и с определение насрочи делото за 17 януари, когато ще бъдат разпитвани свидетели на атентата.

Делото беше внесено в съда през 2016 г. и досега поне 8 пъти беше отлагано по различни процесуални причини.

На 15 ноември при опит да се даде ход на делото стана ясно, че роднините на загиналия при взрива на бургаското летище шофьор Мустафа Кьосов не можеха да изберат нов адвокат; досегашният им защитник продължава да е в болничен. Промените в НК създавали пречка. По-рано се разбра, че е засякла и процедурата с адвокатите на израелските семейства, чиито защитник все още нямаше права да ги представлява в България. Процедурата зависеше от българската държава, но и от Висшия адвокатски съвет.

Специализираният наказателен съд вече допусна граждански искове за над 217 млн. лв. по делото.

На 18 юли 2012 г. атентатор се взриви до автобус с израелски туристи на паркинга на летището в бургаския кв. "Сарафово".

На място загинаха петима израелци - Ицик Коленги на 28 години, Амир Менаше на 28 години, Елиор Прайс на 26 години, Маор Харош на 25 години и 42-годишната Кошава Шрики, която бе бременна, както и шофьорът на автобуса 36-годишният Мустафа Кьосов от село Юруково, община Якоруда. 35 души пък бяха ранени.

Подсъдими задочно са Мелиад Фара и Хасан Ел Хадж Хасан, граждани на Австралия и Канада, които се търсят все още чрез червена бюлетина на "Интерпол". Смята се, че те са помогнали на атентатора Мохамед Хасанел Хюсейни, който също загина при атентата.  Именно единият от подсъдимите - Мелиад Фара свързва терористите с военното крило на "Хизбула".

Близките на убитите в Сарафово още вярват, че ще има осъден >>