Този "много несъвършен" текст може да провали усилията за затопляне на отношенията с Москва, каза президентът, цитиран от  Франс прес и БТА.

Медведев: Край на надеждите

Русия, още преди дочака решението на американския президент, заяви, че мярката е опасна и може да разклати стабилността в света. Москва не изключи възможността да вземе и други ответни мерки, освен обявеното вече изгонване на няколкостотин американски дипломати.

Руският премиер Дмитрий Медведев каза вчера, че законът за новите санкции означава "край на надеждите за подобряване на отношенията с новото американско правителство".

Американските санкции са равносилни на "пълномащабна търговска война" срещу Москва, заяви Медведев.

Санкциите, които засягат най-вече руския енергиен сектор, целят да накажат Москва след обвиненията за намеса в американските президентски избори, както и за анексията на Крим и руските действия в Украйна. Текстът санкционира също така Иран и Северна Корея.

"Този закон пречи на САЩ..."

Американската изпълнителна власт не скри резервите си преди приемането на новите санкции от Конгреса. Но американските конгресмени ги одобриха миналата седмица със съкрушително мнозинство и Тръмп реши да не налага вето.

"Законът остава много несъвършен", се оплака американският президент в съобщение, след като постави подписа си далеч от обективите на камерите. Той не се е чувал с руския си колега Владимир Путин преди обнародването на закона, уточни Белият дом.

"Ограничавайки полето на действие на изпълнителната власт, този закон пречи на САЩ да сключат добри споразумения за американския народ и ще сближи Китай, Русия и Северна Корея", заяви президентът.

"Въпреки тези проблеми, обнародвам този закон в името на националното единство", каза Тръмп.

Накъде води руско-американският дипломатически конфликт? >>

Жест към европейците

Тръмп опита да успокои европейските съюзници. Те са разтревожени от новите наказателни мерки, най-вече от разпоредба, която може да доведе до санкции на европейски компании партньори на проекта за газопровод "Северен поток 2".

"Новата формулировка взема предвид забележките на европейските ни съюзници, които бяха решителни партньори в санкциите срещу Русия", каза Тръмп.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че е "като цяло доволен" от това смекчаване, но обеща да отговори бързо на санкциите, ако засегнат европейските икономически интереси.