Промените облекчават условията за участие в програмата в три насоки: по отношение на свързано застроени блок-секции/сгради, липсата на 100% съгласие от всички самостоятелни обекти и намаляване на допустимия брой на самостоятелни обекти.

"Промените идват заради множество жалби и искания на кметове на общини и на Национално сдружение на общините", обясни регионалният министър Лиляна Павлова.

Съгласно промените, отделните блок секции вече ще могат да кандидатстват поотделно за саниране.

Това засяга т. нар. блокове, които са с 10, 20 входа и с хиляди живущи. На такива сгради се дава възможност няколко блок секции да се финансират, за да не чакат останалите. Важно е да се покрива 50% от сградата, които са поредни, и да покриват изискването за минимум 36 самостоятелни обекта.

Втората промяна предвижда по изключение и по преценка на общината да могат да бъдат одобрявани за обновяване и сгради с минимум 32 самостоятелни обекта с жилищно предназначение, които са построени преди 1975 г. и са с доказани конструктивни проблеми.

Третата промяна предвижда общината да може да допусне одобрение на сграда за саниране, ако не са представени документи/декларации за осигуряване на достъп до всички самостоятелни обекти. Изключението може да се прилага за не повече от 5% от самостоятелните обекти.

Така ако в една цяла сграда има само един или два апартамента, чиито собственици не искат жилищата им да бъдат санирани или не могат да бъдат открити, това няма да спира обновяването на цялата сграда.

Лиляна Павлова поясни, че промените са насочени в това, че винаги в една сграда има по един, два апартамента, в които има несъгласни за саниране собственици.

"Имаме почти готови сгради за финансиране с много входове и етажи, които заради тези апартаменти не могат да влязат в програмата. Заради това сега с облекчен ред даваме възможност, ако има изрично решение на Общото събрание на сградата и след съгласуване с общината един, два апартамента да не спъват реализацията и финансирането на цялостната сграда и проект", уточни тя.

Към 24 април е отчетен сериозен напредък по изпълнението на националната програма, отчититат още от Министерски съвет.
Подадени са общо 755 искания за сключване на договори и са сключени приблизително 550 договора за целево финансиране между общината, областния управител и Българската банка за развитие.

След направен преглед и детайлен анализ на одобрените към момента сгради, като са били отчетени и параметрите на публикуваните обществени поръчки от общини, ще бъде актуализиран заложеният лимит за техническо обследване и обследване за енергийна ефективност от 200 млн. лв. на 100 млн. лв., реши правителството още днес.

Причината е, че пазарната цена на предлаганата услуга е по-ниска, обясняват от Министерски съвет. Редуцираната сума остава в програмата и ще бъде използвана за същинските дейности по обновяването.

Още за програмата за саниране >>>

Какво мислят хората за националната програма >>>