Международната спасителна мисия е открила останките от изчезналия самолет на малайзийската авиокомпания „ЕърЕйша”, обяви на пресконференция в Джакарта ръководителят на Националната спасителна и издирвателна агенция Бамбанг Соелистио, цитиран от ТАСС и "Фокус".

Те са намерени в морето край Калимантан, индонезийската част на остров Борнео.
Бойният кораб "Бунг Томо" е извадил десетки тела.

По-рано представител на индонезийското транспортно министерство съобщи, че намерените в морето останки вероятно са от самолета на "ЕърЕйша", предаде Ройтерс. Те са в червено и бяло, вероятно от корпуса на самолета. Видени са и багаж и спасителна жилетка.

АФП съобщи, че отломките са видени на около 10 км от мястото, където самолетът е бил засечен за последно от радар.

Издирването на самолета на ЕърЕйша е преустановено заради лошото време,

Операцията по издирването на изчезналия самолет на ЕърЕйша е преустановена заради лошото време, съобщи шефът на индонезийската издирвателно-спасителна служба Бамбанг Соелисти, цитиран от ТАСС.

Машината на базираната в Малайзия авиокомпания изчезна от радарите със 162-ма души на борда по време на полет от индонезийския град Сурабая до Сингапур, съобщи телевизия "Ченъл нюз Ейша", цитирана от ТАСС и БТА.

Спасителната операция се ръководи от Индонезия, тъй като самолетът изчезна от радарите, докато бе в нейното въздушно пространство. В групата по издирване участват и представители на Малайзия, Корея и Сингапур. Китай също изпраща два спасителни кораба и един патрулен плавателен съд.

Вицепрезидентът на Индонезия Юсуф Кала, който оглавява националния издирвателно-спасителен център, каза, че в операцията участват 30 плавателни съда и 15 самолета. В отговор на молба от Джакарта, САЩ изпращат американския миноносец "Семпсън", допълва ДПА.

Пилотска грешка?

Причината за инцидента със самолета е грешка на пилота, който е решил да лети през опасно пространство над Яванско море, заяви австралийският авиационен експерт Нийл Хенсфърд малайзийската агенция БЕРНАМА, цитиран от БГНЕС.

Според него опитните пилоти на пътническите авиолинии избягват полетите през опасната зона, над която изчезна машината.

"Там се наблюдава явление, наречено "фабрика на бурите". Този район трябва да се заобикаля, а не да се лети през него", поясни специалистът. Това може да се е превърнало във "фаталната грешка", обяснява още Хенсфърд.