Докато са вземали решението, бях дежурен съдия. Сутринта в 8,45 часа четох присъда. Факт е, че от предишния ден от медиите разбрах, че ще се решава въпросът дали да бъда уволнена, каза Тодорова и се оплака, че не е била изслушана.

Тя изрази становище, че, всички нейни дела трябва да започнат отначало. До края на този месец имам насрочени 5 заседания, 3 от тях са по едно дело, най-старото, което разглеждам в момента. По него вече са разпитани 56 свидетели. Провела съм 27 заседания за по-малко от година. След като е взето това решение, аз трябва да престана да гледам това дело, изтъкна Тодорова.
Тя уточни, че има и други такива дела, като само тази седмица е обявила за решаване 6 дела.

Съдийката заяви, че ще го обжалва решението и ще поиска от Върховния административен съд да се прекрати предварителното му изпълнение, предаде БГНЕС.
По нейните думи може да е обект на репресия, но не се чувства жертва, "защото има механизъм за защита". Нямам основания да се плаша, има съд, в който аз вярвам, има и наднационална защита", допълни тя, определяйки случилото се с нея като държавен произвол, цитира я БНР. 

Тодорова призна за забавянето на делата и че изпитва "неудобство към хората".
Не съм се забавила от некомпетентност, категорична бе тя и уточни, че само през 2011 година са й били разпределени 309 дела и е трябвало да влиза в съдебна зала 218 пъти.
Тя припомни, че оглавяваният от нея Съюз на съдиите е сигнализирал ВСС за прекалената натовареност на съдиите.

Тодорова е убедена, че наложеното наказание не решава нито един проблем на съдебната система.
Дисциплинарната практика на ВСС е изначално сбъркана, защото ВСС често се държи като прокурор или екзекутор. ВСС не е решил нито един проблем, а създава нови. Това, че решението се случи точно тази седмица, не е факт, който може да бъде неглижиран, коментира Мирослава Тодорова. Тя подчерта, че точно тази седмица се провеждат съдийските събрания за номиниране на членове на нов съдебен съвет.
Всеки от ВСС има основание да не ме харесва. Няколко пъти сме казвали, че позициите им са безпринципни, че може би зад тях стоят нелегитимни интереси, каза още тя.

По-рано днес над 100 съдии протестираха пред сградата на ВСС в защита на Тодорова и настояха решението за уволнението й да бъде отменено, в противен случай членовете на съвета да подадат оставка.
Самата Тодорова коментира, че това е едно безпрецедентно събитие, което показва, че съдебната система среща разбиране в активните граждани и самата система има потенциал за реформа. Този радикален жест показва, че ситуацията, в която български съдия се заклеймява по този начин, е непоносима, смята Тодорова.

От опозицията също разкритикуваха остро решението, което обявиха за услуга към изпълнителната власт. Дори президентът заяви, че е притеснен от поредното действие на ВСС, което създава усещането за необективност.

Министърът на правосъдието Дияна Ковачева препоръча на ВАС да преосмисли решението си. "От вчера до днес направих справка за дисциплинарната практика на ВСС във връзка с наложеното наказание на съдия Мирослава Тодорова и бих могла да кажа, че на основание на това, което видях, не се мери с еднакъв аршин", заяви тя, променяйки вчерашната си позиция.

Междувременно от Софийския апелативен съд съобщиха, че страните по дело на съдия Мирослава Тодорова днес са поискали прекратяването му поради изтичане на давност. Тя е обявила мотивите си със забавяне от 4 години и 7 месеца, но пет дни преди изтичане на абсолютната давност. Магистратите ще трябва да се произнесат по това искане.