В администрацията на Висшия съдебен съвет  е постъпило писмо от председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд, с което уведомяват членовете на Висшия съдебен съвет, че свикват Общо делегатско събрание за избор на членове на Висшия съдебен съвет от квотата на съдиите.

 Определените дати за провеждането на събранието са 12 юли и 12 септември в Съдебната палата.   Днес се състоя Общото събрание на съдиите от ВКС, на което трябваше да се излъчат делегати, които да участват в избора на членове на ВСС. Те трябва да стъпят на мястото на подалите оставка Капка Костова и Галя Захарова.  

Били са предложени две имена – на съдиите Иван Недев и Юри Кръстев. Но след едночасово обсъждане от общо присъствали 72 върховни магистрати, 39 от тях са пуснали бели бюлетини, останалите 33 са посочили някое от двете имена. Но нито един от кандидатите не е събрал нужните гласове – 50% плюс един, за да участва в делегатско събрание, отбеляза изданието "Правен свят". 

За сметка на това колегите им от Върховния административен съд избраха за делегати председателя си Георги Колев, заместничката му Галя Солакова и съдиите Веселина Тенева, Марина Михайлова, Славка Найденова, Соня Янкулова и Марио Димитров.

В петък съдиите от Софийския апелативен съд и Окръжен съд-Благоевград не избраха делегати за събранието за избор на членове на ВСС. „Този акт е в подкрепа на оставките на Капка Костова и Галина Захарова. Съдът не трябва да попълва двете свободни места във ВСС с нови членове, за да не ги прави съучастници на една дискредитирана и провалена политика“, мотивираха се тогава част от съдиите.