Председателят на съдебния състав Родион Киреев удовлетвори искането на прокуратурата, която поиска задържането на бившия премиер заради неуважение към съда. Тимошенко отказваше да се изправи, докато говори пред съдията, обиди го няколко пъти и изрази съмнения в обективността му, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

След оповестяването на решението на магистратите в съдебната зала влязоха над 30 милиционери, а привържениците на бившия премиер на Украйна и настоящ лидер на опозицията крещяха "Позор! Позор!".

Юлия Тимошенко е обвинена, че е превишила правомощията си като премиер през 2009 г., когато разреши без одобрение на кабинета подписването на спогодби за доставка на природен газ от Русия на твърде високи и неизгодни за Киев цени. Ако бъде призната за виновна, тя може да получи присъда до 20 години затвор.

Според прокуратурата действията на Тимошенко са нанесли значителни щети на украинската икономика. Самата Юлия Тимошенко определя съдебното дело като поръчково. Процесът ще продължи на 8 август, допълва РИА Новости.