Според Софийския градски съд, който се позова и на Европейската конвенция за защита правата на човека, няма как лице, което не е задържано, да оспорва мярката в съда, предаде БТА.

В спор дали са посещавали лекциите си по право в университета и дали Василев, който е в Сърбия, поставя условия на българските власт, защитата и прокуратурата си разменяха реплики близо 40 минути.

Недопустимо е да се атакува намерението на прокуратурата да доведе обвиняем на съд - ако се уважи жалбата на защитата, ще създадем правен абсурд и ще влезем в историята на българското право, заяви прокурор Иван Гешев. 

"Цветан Василев може би счита, че по отношение на него не действат законите. Съдът е арбитър, а не Светия Синов или Ватикана, за да раздава бъдещи индулгенции. Очаквам следващото искане към съда на г-н Цветан Василев да бъде, че ако евентуално прокуратурата внесе обвинителен акт, той да бъде оправдан", допълни иронично държавният обвинител, цитиран от БГНЕС.

Според прокуратурата става дума за виртуална жалба срещу виртуално задържане и ситуацията с Василев изглежда така: "аз не се укривам, ама вие ме намерете".

Адвокатите на банкера Константин Симеонов и Лазар Караделиев опонираха, че според Европейската конвенция за правата на човека всякакво задържане трябва да подлежи на съдебен контрол и липсата на конкретна процедура в този случай в българското законодателство не трябва да бъде пречка.

Защитата подчерта, че в последните месеци Цветан Василев не е бил във Виена по бизнес дела, нито се е укривал, а е лежал в болница. Дори неколкократно прокуратурата е била уведомена в коя болница лежи Василев, като е предоставена и епикриза.

"Недопустимо е да се вменяват действия по укриване на лице, за което многократно е обяснено на какъв адрес може да бъде призовано. Това не е виртуална жалба към виртуално задържане, защото в резултат на тази мярка се е появила и европейска заповед за арест и издирване в Интерпол", подчерта Симеонов. 

Освен това Василев искал закрила от държавата, за да се върне у нас, защото се страхувал за живота си. Имало заплахи, а в прокуратурата вече имало сигнали за това, добави защитата.
Обвинителят обаче репликира, че няма как да се сложи охрана на бизнесмена, защото той не е давал никакви показания, които да са особено важни за разследването.

Адвокатите заявиха още, че ако Василев предприеме ход да се върне в България, ще бъде задържан на сръбската граница, а след това съд в Белград ще трябва да решава дали да го екстрадира тепърва. Това било пречка Василев дори доброволно да се върне у нас, както го призова премиерът. Затова адвокатите предлагат да му бъде наложена по-лека мярка за неотклонение.

В крайна сметка обаче съдът прие аргументите на прокуратурата и обяви жалбата за преждевременна. Решението може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд, делото ще се разгледа на 18 септември.

Вчера сръбският вътрешен министър заяви, че няма информация Василев да се укрива в страната му и никой не му е поставял подобно питане.
Сръбски медии съобщиха, че макар Василев да бе обявен за издирване и от Интерпол, преди десетина дни е бил видян да се разхожда свободно в град Парачин, където има завод за стъкла.