В обвинението срещу Лазар Колев няма достатъчно доказателства, уличаващи го като извършител на престъпленията срещу сестрите Белнейски, заяви в пледоарията си адвокатът на Лазар Колев - Димитър Марковски, цитиран от Дарик радио и "Фокус".

Марковски започна с анализ на аргументите на прокуратурата, свързани с личността на Колев, като посочи, че това, че е извършвал престъпления и е изтърпявал присъди по тях не го прави убиец.
"Лазар Колев няма поведение на убиец", категоричен бе адвокатът. Той посочи също, че най-неподходящото място за Лазар да се укрие е затвора, тъй като там той е в полезрението на полицията и винаги може да бъде заловен. Ако е извършил престъпление много по-лесно е да избяга в чужбина, заяви Димитър Марковски по повод обвинителната теза, че след убийството той умишлено е откраднал телефон, за да го вкарат в затвора.

Единствената правилна присъда по делото "Белнейски" е оправдателна по всички обвинения, повдигнати срещу Лазар Колев, заключи Марковски-син.

Адвокатът на семейство Белнейски Иво Найденов обаче поиска най-тежкото наказание за Колев - доживотна присъда без право на замяна. Според защитника вписаното в обвинителния акт срещу подсъдимия е безспорно и категорично и той е извършител на престъпленията.
"Не може да се правят внушения, че Лазар Колев е изкупителна жертва и процесът е тенденциозен. Той е виновен и ако има правосъдие, законосъобразно е да бъде отделен от обществото до края на дните си", допълни адвокатът.

Найденов се обърна към съда с молба да уважи гражданския иск на семейство Белнейски в размер на 400 000 лв., макар че по неговите думи няма сума, която да обезщети родителите за претърпяното и да компенсира отнетото.
"Много трудно може  да се определи цената на човешкия живот и сума, която да компенсира загубата на Росица и Христина Белнейски. Лазар Колев ще вижда слънцето всяка сутрин, а децата на Белнейски - не", заяви адвокатът на родителите.

По време на пледоарията му майката Фани Белнейска плачеше. Бащата - Стоимен Белнейски също не издържа и се разплака пред Съдебната палата.

Вчера прокуратурата също поиска присъда доживотен затвор без право на замяна за Лазар Колев. Това е най-тежкото наказание, предвидено в закона. Пледоариите на обвинението чрез окръжния прокурор на Пазарджик Димитрия Ганчева продължиха 5 часа.

Съдебното заседание на Пазарджишкия окръжен съд ще продължи утре с пледоария на другия защитник на Лазар Колев - адвокат Марин Марковски, след което се очаква да бъде произнесена присъдата. 

Последна актуализация в 17.55 ч.