Делото е образувано по жалба на жена, на която е отказано ин витро. Жалбата на М. К. е срещу заповед на директора на Център "Фонд за асистирана репродукция" към Министерство на здравеопазването, съобщиха от съда, цитирани от БТА.

Жената се жалва от това, че процедурата й е отказана, поради навършване на 43 години. Съдът е преценил, че оспорваната заповед е издадена в съществено нарушение на административно-производствените правила, противоречи на материалния закон и не съответства на целта на закона. Според съда възрастовият критерий е дискриминационен и противоречи на Конституцията и Закона за защита от дискриминация. Административен съд София - град отмени заповедта на директора на Центъра и върна преписката за ново произнасяне съобразно дадените указания по тълкуване и прилагане на закона.

По делото е прието заключение на съдебно-медицинска експертиза, според която жената е отговаряла на изискванията. Изследванията й са били в норма и въпреки че вече е навършила 43 години, от физиологична гледна точка вероятността за успех на процедурата е същата, както и преди една година. Както към момента на подаване на заявлението за организационно и финансово подпомагане, така и към момента на разглеждането му от обществения съвет на Центъра, жалбоподателката е отговаряла на установеното изискване за пределна възраст при извършване на процедурата, пише съдът в мотивите си.

Искането за подпомагане е направено на 3 април 2009 г. и произнасянето по него е трябвало да стане в едномесечен срок. Въпреки това, заявлението е било разгледано от обществения съвет на 19 май 2009 г., три дни преди навършването на пределната възраст на жената, а оспореният отказ е издаден в петмесечен срок, става ясно от документацията по делото. Така е допуснато нарушение и на правилника за разглеждането на заявленията по реда на постъпването им. Според съда актът на Центъра е издаден и в противоречие с целта на закона, а това е "превратно упражняване на власт". Решението подлежи на обжалване пред ВАС.

Наскоро у нас 62-годишна психиатърка от Русе роди близначки след оплождане ин витро с донорска яйцеклетка. Едното от децата почина.
Раждането на близнаци от д-р Красимира Димитрова чрез този метод при жени над 60 години е втори случай в света и първи - в България, съобщи ръководителят на русенския АГ комплекс д-р Георги Хубчев, цитиран от БТА.
Шест са случаите в света на родено от жени над тази възраст едно дете с оплодена предварително яйцеклетка и вложена в майката.

За класическото ин витро у нас има ограничение за жени до 43 г. Много жени над тази възраст протестират, че се ограничават правата им.