Той е обвинен в хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда на полицая Костадин Колев.

Срещу лидера на "Атака" няма да бъдат предявени граждански искове. Колев пожела да бъде частен обвинител, но няма да търси обезщетение, предаде БТА.

Депутатът Сидеров не дойде днес в съдебната зала, но законът не го задължава, тъй като прокуратурата предлага той да бъде само глобен.

Колев разказа в съдебната зала, че бил на работа в нощта на инцидента. Бил изпратен заедно с още няколко свои колеги по сигнал за напрежение на летището в крайморския град. Когато пристигнал, установил, че там са Сидеров с още няколко души. Те пристигнали с полет от София.

На летището вече имало напрежение между лидера на "Атака", придружаващите го негови съпартийци, един от пътниците - Димитър Бахнев, и част от вече пристигналите полицаи.

По думите на Колев, Сидеров настоявал да вземе личната карта на Бахнев, защото искал да го съди. Полицаите обаче вече били взели документите на Бахнев и обяснили на политика, че няма как да му ги дадат, тъй като за това си има ред, независимо че е депутат.

Сидеров наричал полицаите, които били с униформи, "мафия" и се опитвал да ги разбутва, дори когато отвели Бахнев в помещение на МВР.

Колев застанал между Сидеров и Бахнев. Полицаят описа поведението на Сидеров като агресивно и допълни, че първо го блъснал с две ръце, а после го ударил с ръка в лявата половина на лицето. Полицаят попитал народния избраник защо го удря, а той замълчал за няколко секунди, след което казал:

"Не съм те удрял, не лъжи."

По-късно Колев видял зачервяване и оток под лявото си око и удостоверил това с медицинско свидетелство.

По същия начин описаха поведението на лидера на "Атака" други двама полицаи - Недко Недев и Милен Кателиев. Те разказаха как им е викал: "Боклуци. Работите за ТИМ, ще ви уволня", цитира ги БНР.

Каквото и да кажел Сидеров, "аудиторията му" повтаряла същото след него, описа случилото се Кателиев.

Недев пък каза, че някои от групата били употребили алкохол, защото това се усещало по дъха им.

Според държавното обвинение на 6-и януари 2014 година лидерът на "Атака" и група негови съпартийци първо са се държали непристойно и са обиждали на борда на самолета София-Варна френското аташе Стефани дьо Мартие, а после на земята влезли в остър конфликт с пътници и полицаи.