Констатираните нарушения от съдия-докладчик по делото са свързани с прилагането на разпоредбите от Закона за защита на класифицираната информация, съобщиха от пресцентъра на съдебната палата в града, без да уточняат какви точно са те.

По-късно от прокуратурата излязоха с прессъобщение, че според съда констатираното нарушение е, че в обвинителния акт са посочени само инициалите на пострадалите при стрелбата служители на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ).

Според разпоредбите в Закона за защита на класифицираната информация и според становище на Държавната комисия по сигурността на информацията самоличността на служителите от СОБТ съставлява класифицирана информация - "държавна тайна". С оглед запазване на законовите разпоредби, Окръжна прокуратура - Велико Търново е посочила в обвинителния акт единствено инициалите на служителите, допълниха от държавното обвинение.

Обвинителният акт беше внесен в средата на декември. Петко Петков е обвинен за това, че на 14 март миналата година в Лясковец предумишлено е направил опит да убие повече от едно лице - шестима полицейски служители, като единият тях - Емил Шарков, загина.
Всички те, в качеството им на служители на МВР, са участвали в провеждане на полицейска операция на територията на Областната дирекция на МВР - Велико Търново по задържане на въоръжено лице с незаконно оръжие.

На Петков е повдигнато и обвинение за това, че от 18.06.2012 г. до 14.03.2014 г. незаконно е съхранявал в дома си огнестрелни оръжия и боеприпаси. Открити са ловна карабина "ИЖ", полуавтоматична ловна карабина "Arsenal", полуавтоматична едноцевна пушка "BAIKAL" и двуцевна гладкоцевна пушка "ИЖ, както и 343 броя боеприпаси за огнестрелни оръжия, без да има за това надлежно разрешение.

Преди няколко месеца съдът отказа да пусне Петков от ареста, която поиска с това, за да може да се грижи за майка си, която била болна. В същото време тя даваше интервюта пред медии, защитавайки го.