Според вносителя - сенаторката Елена Мизулина, сегашният член от наказателния кодекс е опасен, защото дава възможност без експертизи да се образува наказателно дело и да се поставя въпросът за отнемане на родителски права,  пише "Ведомости", цитиран от Би Би Си и БТА.

Руската компартия има готовност на второ четене да внесе поправки, че ще има наказателна отговорност за побои над деца и бременни жени, отбелязва депутатът Юрий Синелшчиков.

Това е една от най-мистериозните инициативи, коментира обаче политологът Михаил Виноградов.

Според него в руското правоприлагане има проблеми и "с риска от манипулации в семейството", и по повод доказателствената база. Никому обаче не хрумва да декриминализира например изнасилванията, подчертава той.

Руският федерален център за психиатрия и наркология "Владимир Сербски" вече изрази "недоумение" във връзка с идеята да се декриминализират побоите в семейството, коментира "Комерсант". Според психиатрите това "ще насърчи антиобщественото поведение" и ще доведе до "негативни последици за здравето и развитието на непълнолетните, подлагани на подобни насилствени действия".

Декриминализирането на побоите "е в разрез с основните задачи на държавната семейна политика", "намалява правната защитеност на непълнолетните от престъпни посегателства" и може "да се отрази отрицателно върху превенцията на престъпността в тази сфера", предупреждава в заключение по въпроса от 2016 г. Академията на Генералната прокуратура на Руската федерация.

Две трети от потърпевшите в делата за подобни престъпления в Русия са жени и деца, изтъкват експертите