Ръководителят на "Амнести Русия" Сергей Никитин каза, че представители на генералната прокуратура и на данъчната полиция са влезли днес в офисите на организацията, предаде БТА.

Те са изискали за проверка документи, които вече са били в архивите на правителствените служби. На инспекцията присъствали и журналисти от контролираната от държавата телевизия Ен Те Ве, която често e използвана от Кремъл за разчистване на сметки с политически противници.

По думите на Павел Чиков, член на съвета за права на човека към президентството, през миналия месец руските власти са извършили проверки в близо 2000 неправителствени организации.
Проверките започнаха, след като президентът Владимир Путин възложи на Федералната служба за сигурност (бившият КГБ) да съсредоточи вниманието си върху групите, които получават финансиране от чужбина, припомня АП.

"Амнести интернешънъл" не веднъж е критикувала Путин и политиката му. Още през 2008 г. организацията публикува доклад, че по време на управлението на Владимир Путин положението с правата на човека в Русия се е влошило. Докладът бе озаглавен "Руската федерация: ограничаване на свободата на изразяване на мнение".
В него се казва, че през последните години в Русия планово и методично намалява пространството за дейност на правозащитниците, на независимите организации и медиите, ограничава се тяхната свобода за критика.
След това отново имаше доклади срещу Путин.