В годишното си послание пред двете камари на руския парламент, държавният глава заяви: "Предлагам пълна амнистия за капиталите, които се връщат в Русия. Ще го направим сега, но еднократно. Който желае, трябва да се възползва", съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

По думите на Путин, хората, които репатрират капиталите си в Русия, "ще получат солидни правни гаранции, че няма да бъдат влачени по разни инстанции, включително правоприлагащите, че няма да ги питат откъде идват капиталите им и как са се сдобили с тях, че няма да бъдат подложени на наказателно или административно преследване".

"Всички разбираме, че пари могат да се печелят по много начини. Убеден съм, че трябва окончателно да обърнем офшорната страница от историята си", отбеляза руският президент.

По думите на Путин за руските капитали "най-добрата гаранция е националното законодателство, дори при всичките му проблеми".

Президентът обяви и програма за намаляване на критичната зависимост на страната от чуждестранни технологии и промишлени стоки, предаде ДПА.
Той съобщи, че руското правителство ще създаде специален координационен център, който ще увеличи националното технологично производство. Путин уточни, че не става дума за план в краткосрочна перспектива, а за дългосрочен приоритет по отношение на "разумното заместване на вноса независимо от обстоятелствата".

Предложението на Владимир Путин за пълна амнистия идва два дни след като Министерство на икономиката оцени на 125 милиарда долара масовото изтичане на капитали от Русия само за 2014 г. от началото на украинската криза и последвалите я западни санкции.

Още през март държавният глава призова руските милиардери да плащат данъци у дома, а преди дни руският финансов министър Антон Силуанов обяви, че годишните загуби за Русия от западните санкции възлизат на около 40 милиарда долара.

Москва освен това пряко понася удара от спада в цените на петрола и икономическото й министерство заяви във вторник, че страната ще навлезе в рецесия в началото на 2015 г.

Какво каза още Владимир Путин в посланието си пред парламента