"Линията на ЕС по повод украинската криза, включително използването на "двойни стандарти", опитите да се прехвърля върху други отговорността за събитията и да се използва натиск чрез санкции - всичко това подронва доверието и стабилността на нашия континент", заяви днес външният министър на Русия Сергей Лавров, цитиран от ТАСС и БТА.

"Надяваме се "точката, от която няма връщане", да не е премината. Разглеждаме ЕС като наш голям и важен партньор. Имаме интерес от постъпателно развитие на сътрудничеството на равноправна и взаимноизгодна основа", каза външният министър на Русия.

Вчера Съветът на ЕС по външни работи реши да се разшири списъка със санкции срещу сепаратистите в Украйна.

Москва се надява, че Западът разбира колко опасно би било Киев да поднови силовата операция в Източна Украйна. Лавров призова незабавно да започне "всеобхватен общоукраински диалог".

"За жалост Киев заплашва да поднови силовото решение на конфликта. Надяваме се нашите западни колеги, които имат влияние върху киевските власти, да схващат колко ще е опасен подобен развой на събитията", добави той.

Руският външен министър прикани, вместо да бъде "удушаван Югоизтокът" на Украйна, да се спазват мирните споразумения от Минск и минският процес, в който участват представители на Киев и на (украинския) Югоизток, да бъде възобновен час по-скоро като безусловен приоритет.

Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви преди два дни, че страната му е подготвена и за сценарий на тотална война, но предпочита мирно решение на конфликта.

Войната продължава

Петима украински войници бяха убити, а 8 - ранени в източната част на Украйна в последните 24 часа, предаде Франс прес, като се позова на украинския военен говорител Вячеслав Селезньов.

Той поясни, че проруските сепаратисти са стреляли 33 пъти по позиции на лоялните на Киев сили. Някои от украинските войници били убити при стрелба, а други са загинали, настъпвайки самоделни противопехотни мини, поясни Селезньов.

Преговори на неутрален терен

Украинските власти приканиха Русия да преговаря с тях на неутрален терен, за да се постави началото на деескалация на напрежението в източната част на Украйна, предаде Франс прес, като цитира украинския премиер Арсений Яценюк.

Берлин: Всичко възможно да преодолеем кризата

Прекратяването на огъня става все по-илюзорно и никое от сключените в Минск споразумения не се спазва истински, заяви в Киев германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.

"Напрежението на Изток се засилва... Ние трябва да направим всичко възможно да превъзмогнем тази криза", посочи Щайнмайер, който от Киев ще замине за Москва, подчерта германският първи дипломат.

На свой ред украинският премиер Арсений Яценюк обвини Москва в "нагли" нарушения на тези споразуменията от Минск.

НАТО: Кремъл да спазва ангажиментите

Русия струпва сериозно количество военна техника в Украйна и по нейната източна граница, като разполага военнослужещи и оборудване, включително системи за противовъздушна отбрана, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди началото на срещата на министрите на отбраната на страните–членки на ЕС, в което и той ще вземе участие, предаде АФП, цитирана от "Фокус".

Москва може да бъде „част от мирното решение или да продължи по пътя на изолацията”, каза Столтенберг, като призова Кремъл да спазва ангажиментите, поети при подписването на мирния план между Киев и проруските бунтовници през септември (в Минск).