То ще бъде публикувано в събота - в навечерието на парламентарните избори в България, предадоха Франс прес и БТА.

"Русия е една националистическа и агресивна държава", казва Плевнелиев пред в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Откъси от интервюто бяха разпространени днес.

"Русия трябва да се научи да има партньори, а не васали и поданици"
, заявява Плевнелиев.

Той допълва, че руският президент Владимир Путин води политика от 19-и век, визирайки конфликта в Украйна и опитите на Москва да упражнява, според Плевнелиев, политическо и и икономическо влияние върху България.

Руският президент смята, че падането на Берлинската стена и изчезването на СССР е катастрофа, и "от това произтича една интерпретация на историята, която противоречи на Европа и на нейните ценности", казва Плевнелиев.

"В света на президента Путин нещата са все още като в 19-и век, когато е имало големи сили и периферия, която е трябвало да се подчинява", допълва още  българският държавен глава.

През април българският президент заяви пред френското списание "Експрес", че България се чувства застрашена от кризата в Украйна и че според него Русия действа антиевропейски.

Междувременно Киев осъди днес "терористичния акт" срещу убития в Донецк представител на Международния комитет на Червения кръст - швейцарeцът Лоран Етиен, загинал при вчерашния артилерийски обстрел в централната част на Донецк.

Русия заяви обаче, че снарядът, убил швейцарския служител, е изстрелян от територия, контролирана от украинската армия.

Днес Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) обяви, че Киев не контролира напълно всичките си въоръжени сили.

АНКЕТА: Страна ли е Русия в украинския конфликт?