Президентът на Чечения Рамзан Кадиров заяви, че е готов да даде показания по разследването на убийството на руския опозиционен деец Борис Немцов, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Готов съм да дам показания с удоволствие. Няма проблеми. Още повече ако искат децата [на Немцов]", каза днес той в интервю пред руската радиостанция "Говорит Москва".

Кадиров добави, че ще му бъде интересно да разбере какви въпроси към него са възникнали у адвокатите на роднините на убития.

Адвокатите на четирите деца на застреляния през февруари в Москва Немцов предявиха иск към следствените органи да бъдат разпитани Рамзан Кадиров, както и депутата от Държавната дума Адам Делимханов и заместник-командира на батальона "Север" Руслан Геремеев.

В интервюто Кадиров декларира, че не се е вкопчил в президентския си пост и е готов да подаде оставка, ако тя бъде приета. По думите му той "двайсет пъти" е молел да бъде освободен от поста, за което моли и сега.

Президентът на Чечения обяви, че за мюсюлманина ислямът е по-важен от всичко, даже и от законите.

Но тъй като ислямът казва, че ако държавата позволява да се молиш и да изучаваш Корана и да строиш джамии, значи трябва непременно да защищаваш тази държава, заключи Рамзан Кадиров.

ТАСС припомня, че след терористичното нападения срещу редакцията на парижкото издание "Шарли ебдо", публикувало карикатури на пророка Мохамед, Кадиров свика в Грозни милионен митинг в защита на исляма.

АП привежда думи на Кадиров от интервюта, че ако чеченецът Заур Дадаев, която е заподозрян в убийството на Немцов, бъде намерен за виновен, ще трябва да лежи в затвора.

Агенцията припомня, че след ареста на Дадаев президентът на Чечения го окачестви като храбър войник.