Това заяви служител от администрацията на американския президент, цитиран от Ройтерс и БТА. Според служителя, пожелал анонимност, това становище се основава на засичане на топлинната следа на изтребителя.

Източниците заявяват, че руският самолет е бил за не повече от 3 секунди в турското въздушно пространство.

Турция свали руски военен самолет СУ-24 на границата със Сирия, като според Анкара летателният апарат е навлязъл във въздушното ѝ пространство. От своя страна, руското министерство на отбраната заяви, че самолетът не е напускал територията на Сирия.

Русия продължава да настоява Турция да предостави доказателства, че самолетът е нарушил турското въздушно пространство.

Политически реакции

"САЩ продължават да събират данни за случая. Призоваваме Русия и Турция да намалят напрежението, като използват за тази цел преговори, дипломатически средства и мерки за недопускане на конфликт" в Сирия, каза говорителят на американското министерство на отбраната Питър Кук.

Президентите на Турция и САЩ Реджеп Тайип Ердоган и Барак Обама проведоха телефонен разговор.

"В разговора беше обсъден въпросът за сваления от Турция руски самолет, нарушил турското въздушно пространство. Американският президент каза, че САЩ и НАТО подкрепят правото на Турция да защитава своя национален суверенитет. Президентът Ердоган и президентът Обама споделиха мнението, че е необходимо да се вземат мерки, за да не се допуска повторение на случилото се, и че е важно да се намали напрежението", заяви канцеларията на Ердоган, цитирана от ТАСС и АФП.

Необходимо е да се затвори напълно границата между Турция и Сирия, за да се предотврати проникване на екстремисти в Европа, заяви във вторник френският президент Франсоа Оланд след разговори с президента на САЩ Барак Обама.

Действията на Турция са непредсказуеми, заяви в Берлин вицеканцлерът на Германия Зигмар Габриел, цитиран от ДПА и "Фокус".
Този инцидент показва на първо място, че ние си имаме работа с играч, който по мнението на представители на различни части на региона, е непредсказуем. Това е Турция, а не Русия“, каза Габриел.

По думите на вицеканцлера, Турция „играе сложна роля“ в сирийския конфликт.

Противоречия в НАТО

НАТО смята, че сваленият над Сирия руски самолет Су-24 е нарушил турското въздушно пространство, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в края на извънредното заседание на Съвета на НАТО, свикано по инициатива на Турция за консултации по инцидента.

На заседанието обаче са възникнали сериозни разногласия. Редица представители на страните-членки на алианса са били предпазливо настроени към турските оплаквания и особено относно изявленията, че руският военен самолет е получил повече от двадесет предупреждения, "но всъщност е имало само две“, заяви неназован източник, цитиран от някои агенции.

Пентагонът пък обяви, че турските военни са предупредили руския бомбардировач 10 пъти, преди да го свалят близо до сирийската граница.

Пилотите

Един от пилотите на сваления руски самолет Су-24 е загинал във въздуха над територията на Сирия от огън, открит от земята, потвърди началникът на Главното оперативно управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия Сергей Рудской.

Държавният департамент на САЩ не изключва възможността сирийските туркмени да са стреляли по руските пилоти на самолета Су-24 при самозащита. По-рано туркменските сили в Сирия обвиха, че са застреляли двамата пилоти на руския самолет след като се спуснали с парашути. 

Турция обяви, че разполагала с информации, че пилотите на сваления Су-24 са живи.

Свален е и руски хеликоптер, има загинал   

Ген. Сергей Рудской потвърди, че вчера бунтовниците в Сирия са стреляли по руски хеликоптер Ми-8, който е издирвал двамата пилоти на самолета. Той заяви, че при въпросната стрелба е убит единият от членовете на хеликоптерния екипаж и това е принудило вертолета да кацне на неутрална територия. Останалите от екипажа са евакуирани. Те са сега в базата "Хмеймим" в сирийската провинция Латакия.

Рудской заяви, че вертолетът е унищожен от минометен огън от територия под контрола на групировки.


КРЪСТОСАН ОГЪН: За сваления от Турция руски самолет